Hindu nacionalisták gyújthatták fel az indiai templomot

Indiában tovább folytatódnak a hindu szélsőségesek keresztényellenes megmozdulásai. Június 12-én éjjel Tamil Naduban, Dél-Indiában egy felgyújtott templom egész tetőszerkezete leégett, de veszélyben a teljes épületszerkezet és a szakrális tér értékei is a lángok martalékává váltak.

A támadás indítékai egyelőre nem tisztázottak, a helyiek azonban biztosra veszik, hogy hindu szélsőségesek pusztították el templomukat, régiójukban ugyanis az elmúlt években megszaporodtak az ilyen jellegű támadások.

A tüzet 13-án reggel észlelte a lelkipásztor, Ramesh tiszteletes, amikor lángokat és masszív füstfelhőt látott felszállni a kókuszlevelekből és bambusrudakból készült tetőszerkezetből. Mire a helyszínre érkezett, az épület teteje teljes egészében a lángok martalékává vált.

„Sokkolt a templomot borító lángok és füst látványa. Összetörtem. Fájdalom, hogy egyáltalán semmit sem tudtunk megmenteni a templom belsejéből. A tartószerkezet, a hangszerek, a bútorzat, 10 év kemény munkája mind odaveszett” – nyilatkozta a lelkész az ICC-nek.

Ramesh tiszteletes egy 100 fős keresztény közösséget vezet Vayalurban.

A lelkész szerint a támadás egy nagyobb keresztényellenes hullám része. A közelmúltban több ízben kapott fenyegetéseket, hogy hagyjanak fel a keresztény vallás gyakorlásával a térségben.

A rendőrségen tett feljelentésével kapcsolatban azt az ígéretet kapta, hogy a hatóság nyomozást indít. Azért is fontos ezt kiemelni, mert a vallási kisebbségben élő keresztények panasztételeit a hivatalos szervek a legtöbbször meg sem hallgatják.

2017-ben ugyanebben a régióban – mindössze 8 km-re a vayaluri templomtól – gyilkoltak meg egy lelkipásztort. „Nem egyszerű az itteni keresztények élete”– summázta a helyzetet Ramesh tiszteletes.

 

Kiemelt képünkön nacionalista tüntetők szerepelnek, a felvétel illusztráció. Forrása a Hindustantimes.