Az önkénteskedés segíthet munkát találni

Manapság sokan egyik napról a másikra elveszítik az állásukat. De ha önkéntes munkát vállalunk, mindvégig hasznosnak érezhetjük magunkat, illetve az álláskeresés idején is produktívak vagyunk. Készségeinket és kapcsolatrendszerünket is fejleszthetjük, egyúttal könnyebbé válik az új munkahely megtalálása. De miért működik az önkéntesség, miért egyre népszerűbb és divatosabb elfoglaltság? Erről tartott sajtótájékoztatót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Az egyén motivációja a humánerőforrás-szakemberek számára az egyik legnehezebben feltérképezhető terület. De az önkéntes tevékenység feltüntetésével a jelentkező érzékletesen be tudja mutatni, mire képes. A HR-esek tehát kifejezetten örülnek, ha valakinek jó történetei vannak egy-egy téma melletti elköteleződésről. Az önkéntes munkát bár ingyen végezzük, az ebben vállalt feladatokat nyilván ugyanúgy teljesítjük, mint rendes munkahelyünkön. És mint azt Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke a sajtóeseményen elmondta, az önkéntesség a belső motivációról, az elköteleződésről szól, ez az, amit egy HR-szakember már első körben értékel. Természetesen nem helyettesíti a szakmai megfelelést, de fontos többlet lehet.

„Egy 10 éven át tartó amerikai kutatás eredményeként azt láthatjuk, hogy az önkéntesként dolgozók 27 százalékkal hatékonyabb álláskeresők voltak, mint társaik. Ez jelentős előny. Mögötte ott lehet az az önkéntes munka által szerzett pszichés töltet is, aminek komponensei a szilárdan pozitív önértékelés, a hasznosság-érzés, a tényleges képességfejlesztés és nem utolsó sorban a kapcsolatrendszer bővülése.”

Ujvári Enikő egy multinacionális vállalatnál működő, magyar kezdeményezésű, Working Parents nevű programról is beszélt, amely a munkába visszatérő szülők cégen belüli önkéntes szerveződésének sikerét hozta. „A szervezeti kultúra részévé is válhat az, amit szívügyünknek tartunk.”

Rózsa Katinka, az ingatlan.com HR-vezetője arról beszélt, hogy ha valaki a mindennapi munkája mellett vállal önkéntességet, feltételezhető, hogy nagyon jól be tudja osztani az idejét. „Valóban nagy segítség a HR-eseknek, ha ezáltal megtudják, mi a fontos a jelentkező számára, és hogy lehet őt motiválni.” Mint mondta, a vállalatok számára is építő jellegű, ha ők maguk állnak egy-egy önkéntes akció mögé, hiszen vannak olyanok, akiket éppen egy adott ügy melletti céges elköteleződés győz meg arról, hogy érdemes jelentkeznie.

Pálfay Erzsébet, a mozgalom országos hálózatvezetője rámutatott, a gyerekkorában végzett újsággyűjtés is önkéntes munkának számított, amelynek bevételét az osztálykirándulás költségeire lehetett fordítani. „Minden olyan szív-munkában, amelyet végzünk, képességeinket dolgoztatjuk, és ebből alakulnak ki készségeink. A kommunikáció, problémamegoldás, együttműködés, határozottság, kezdeményezőkészség ilyen módon készségmátrixszá állnak össze”.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom hálózata évente több száz önkéntessel áll kapcsolatban, olyan személyekkel, akik akár egy program során, egy alkalommal – vagy gyakran, esetleg állandó jelleggel végeznek ilyen tevékenységet. „Az a legjobb csapat, ahol az idősebbek a fiatalokat segítik, és ahol a fiatalok új nézőpontokat hoznak, sohasem kell félni attól, hogy zöldfülűként kopogtatunk be egy alapítványhoz” – zárta szavait Pálfay Erzsébet.

Arany Ágnes munkaerőpiaci tanácsadó azt mondta, munkakereső ügyfelei gyakran csodálkoznak rajta, hogy miért reklámoz önkéntes munkát. „De ha úgyis munkát keresünk, új embereket kell megismernünk, az önkéntességgel pedig pont ezt segíthetjük elő. A munkakeresés leghatékonyabb módja, ha kapcsolódunk másokhoz, és elmeséljük a másiknak a történetünket.”

Az álláskiírások visszatérő fordulata a „tapasztalattal rendelkező” – ha tehát nincs tapasztalatunk, nincs esélyünk sem. Ezt a nehézséget viszont nagyon jól le lehet küzdeni önkéntes tevékenység felmutatásával, amely tehát pályakezdők számára tökéletes, ráadásul személyiségfejlesztő elfoglaltság.

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Iratkozzon fel hírlevelünkre