„42 holttestet temettünk el aznap”– vérfürdő Nigériában

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb vérengzését követték el Nigériában tomboló terroristák Borno államban. Átveréssel indult, a szemtanúk később tankokról és fegyveres kocsikról számoltak be.

Június 9-én reggel támadták meg a Faduma Kolomdi nomád közösséget Borno északi részén. A helyiek elmondása szerint fegyveresek gyülekeztek a településükön, majd kezdetét vette a több órán át tartó lövöldözés. Hét embert – köztük a falu elöljáróját, gyerekeket és nőket – elraboltak.

Az egyik túlélő arról számolt be a hatóságoknak, hogy a támadók először iszlám tanítóknak adták ki magukat.

„Összetereltek minket, azt mondták, vallásos prédikációt mondanak. Aztán arra kértek minket, hogy adjuk le a fegyvereinket. Néhány falubeli pedig odaadta lőfegyverét, íját, nyilait” – közölte a hatóságokkal egy túlélő. Így folytatta: „Hirtelen tüzet nyitottak ránk. Még a gyerekeket és a nőket sem kímélték, sokakat közvetlen közelről lőttek le.”

„42 holttestet temettünk el aznap, másik 32-t pedig a környező falvakba vittek családjaik.”

A nigériai hadsereg június 10-én közzétett hivatalos közleménye szerint a támadást a Boko Haram és az ISWAP (az ISIS egyik nyugat-afrikai „jogutódja”) katonái követték el. A tragikus incidenst követően nagy számban érkeztek a térségbe a rendfenntartó erők.

Borno állam kormányzója, Babagana Zulum szerdán látogatott el a faluba, ahol felszólította a nigériai hadsereget, hogy erősítse meg jelenlétét a határmenti közösségek körében és vessen véget a fegyveres szélsőségesek túlkapásainak.

A Boko Haram az elmúlt tíz évben több tízezer embert mészárolt le, akcióik miatt 3 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

 

Forrás: CNN
Kiemelt képünk forrása az Anadolu Agency.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre