Forma-1: július 19-én rendezik a Magyar Nagydíjat

A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett kényszerleállás utáni újraindulás változásokat hoz a Forma-1-be: a futamok előtt nem rendezik meg a pilóták felvonulását és a versenyek végén elmarad a hagyományos, pezsgős eredményhirdetés is.

Ross Brawn, az autós gyorsasági világbajnokság sportigazgatója azt mondta, a terv az, hogy az aszfalton díjazzák majd a dobogósokat.

“Ez egy lehetőség: az autókat felállítjuk egymás mellé, a pilóták pedig eléjük állnak” – fogalmazott.

A brit szakember hozzátette: a trófeaátadás nem történhet a megszokott módon, mert akkor nem lehet tartani a megfelelő távolságot. Elmondta, vannak ötletek a módosításra, de ezeket még televíziós szempontból meg kell vizsgálni.

A korábbiakkal ellentétben a rajtok előtt a 20 versenyző nem állhat szorosan egymás mellett, hogy meghallgassa a házigazda ország himnuszát, és a hagyományos felvonulás, amelynek során a pilóták egy nyitott tetejű buszon körbeutazzák a pályát és közben interjút adnak, sem megoldható – jelentette ki Brawn.

“A múltban alkalmazott gyakorlat egyszerűen nem alkalmazható” – utalt arra, hogy a rajt előtti tömeg a rajtrácson egyelőre szintén a múlté.

A 65 éves sportvezető ezzel együtt biztos abban, hogy a júliusban nézők nélkül újrainduló sorozat érdekes és izgalmas lesz.

“Egyszerűen csak más lesz. Új szabvány szerinti” – mondta.

A szezonrajtot július 5-én, az ausztriai Spielbergben tartják, a Magyar Nagydíjra július 19-én kerül sor.

Eddig nyolc európai futam szerepel a versenynaptárban, az F1 vezetői az év végéig összesen 15-18 viadalt lebonyolításában reménykednek.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a hungaroring.hu-n olvasható közleményben azt mondta, végig rugalmasan álltak hozzá az egyeztetésekhez, mert a pálya készen áll, bármikor lehet rajta versenyt rendezni és mindenképpen szerették volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat. A futam eredetileg augusztus 2-i dátummal szerepelt a 2020-as naptárban.
– A zárt kapus verseny során a járványügyi előírásokat szem előtt tartjuk, folyamatosan egyeztetünk az illetékes hatóságokkal, hiszen nemcsak jó versenyt akarunk rendezni, de azt is szeretnénk, hogy a paddockban mindenki biztonságban érezhesse magát – jelentette ki Gyulay.

– Szeretném megköszönni minden partnerünknek és az összes promóternek a támogatást és az elkötelezettséget a Forma-1 irányába – idézte a Liberty Media közleménye az F1-et irányító Chase Carey-t.

A Forma-1 2020-as módosított versenynaptára (első 8 forduló):
————————————————————-
július 3-5.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
július 10-12.: Stájer Nagydíj, Spielberg
július 17-19.: Magyar Nagydíj, Mogyoród
július 31-augusztus 2.: Brit Nagydíj, Silverstone
augusztus 7-9.: 70. Évforduló Nagydíja, Silverstone
augusztus 14-16.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
augusztus 28-30.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 4-6.: Olasz Nagydíj, Monza

(MTI)

Kiemelt képünk forrása a hungaroring.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre