Csődöt mondott a románok trianoni ünnepsége

Helyi hírforrások szerint a román nacionalisták által szervezett „trianoni ünnepség” finoman szólva nem sikerült olyan népszerűre, mint amilyenre tervezték. Bár Kovászna megye közismerten főként magyarok által lakott térség – ahogy Hargita és Maros megye is –, a román nacionalisták úgy gondolták, sikert érhetnek el, ha a megyeszékhelyen, Sepsiszentgyörgyön próbálják megmutatni nemzeti öntudatuk „erejét”. Az eredmény egy hatalmas öngól lett.

Az erődemonstrációnak szánt akció már akkor félrecsúszott, amikor kiderült: a város lakói gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták a Mihai Vitéz szobrához szervezett megemlékezést – mindössze 4-5 helyi román polgárt ismertek fel a „tömegben” az esemény résztvevői. Román vidékekről (például Bukarestből, Buzău-ból és Ploiești-ből) kellett tehát „ünneplő társakat” odautaztatniuk a szervezőknek; a remélt több százas létszám azonban így se jött össze.

Az immár román nemzeti ünneppé nyilvánított trianoni emléknapon egy

alig harminc fős

keménymag hallgatta a különböző román nacionalista dalokat és verseket, igaz, ők egységesen, fekete pólókban, feszült arccal várakoztak – na nem a kultúrára, hanem inkább a balhéra. Hiába. Csalódásukra végül a tervezetthez képest csendesen, atrocitások nélkül zajlott a megmozdulás.

A „kulturális műsor” keretében az úzvölgyi temetőgyalázó vezér, Mihai Tîrnoveanu brassói orvos mintegy házigazdaként köszöntötte román testvéreit, majd próbálta beléjük sulykolni a  „történelmi tényt”, miszerint „valójában” Úz völgyében nemes harcokat vívó románok szabadították fel a vidéket a kommunista elnyomás alól. Beszédében kiemelte: „Ez a mi hazánk, itt nem albérletben lakunk.” Majd a csúcsra akkor ért, amikor úgy fogalmazott: „a trianoni békeszerződés tintájában a román hősök vére van”. (Feltételezzük, ezen a ponton mind a harminc nacionalista megtapsolta.)

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Fotó: MTI/Veres Nándor.

A beszédet román versek és nacionalista dalok követték, többek között a „Katonák, lépjétek át a Kárpátokat”. Az „ünnepség” során a jelenlévők végig skandálták a TRIANON szót, néhányan román zászlót lengettek. 

A román „vezér”, Tîrnoveanu az érdektelenségbe fulladó rendezvény végén arra biztatta a helyi románokat, hogy tartsanak ki, ne adják fel nemzeti öntudatukat. Majd megerősítette, hogy ne feledjék: a más vidékeken élő román testvéreikre mindig számíthatnak. – Ezzel ért véget a nagy esemény, amit a Calea Neamului román nacionalista egyesület szervezett a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Sepsiszentgyörgyön ünnepli a centenáriumot a nacionalista Calea Neamului Egyesület

Kiemelt képünkön román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Fotó: MTI/Veres Nándor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre