A nap, amikor Amerika felkel a vallásszabadságért

Nagyívű támogatási programot indított el a Trump-adminisztráció, mely kutatja, elemzi és célzottan segíti a világban vallásuk miatt elnyomottak helyzetét.

Vízválasztó pillanat jött el minden vallásszabadságért küzdő ember életében. Donald Trump aláírásával egy olyan programot indított el június elején, amely stratégiai jelentőséggel bír kormánya számára és amely a vallásszabadságot tűzte ki zászlajára.

White House Faith and Opportunity Initiative (a Fehér Ház Hit és Lehetőségek Kezdeményezése) a vallásszabadság kérdését erkölcsi és nemzetbiztonsági szintre emeli, írja az International Christian Concern. A Trump-adminisztráció ezzel gyakorlatilag intézményesíti a vallásszabadság kérdését külpolitikájában.

A kezdeményezés arra szolgál, hogy az Egyesült Államok feltérképezze a vallásszabadság nemzetközi helyzetét, és a feltárt problémákra célzott megoldásokkal szolgáljon diplomáciai és szankcionális eszközökkel.

A kormány 50 millió dollárt biztosít a USAID számára, olyan programok támogására, amelyek az egész világon segítik megteremteni a szabad vallásgyakorlás feltételeit. Ide tartoznak azok az akciók is, amelyek a szélsőséges sejtek mozgását figyelik annak érdekében, hogy megakadályozzák későbbi támadásaikat.

Azon nemzetek számára, amelyek évek óta nyíltan üldöznek embereket eltérő vallási meggyőződéseik miatt, az Egyesült Államok új programja önmagában több, mint figyelmeztetés. Az amerikai kormánynak most már eszköze is van ennek az alapvető emberi jognak az érvényesítésére.

Minden hit követője számára biztosítani kell az egyenlő jogokat és a védelmet – áll a Fehér Ház kiadványában. A program a jogok biztosításán túl a kulturális örökségek és a vallási közösségek megőrzését is támogatja.

Az Egyesült Államok humanitárius programjait koordináló USAID korábban együttműködési megállapodást kötött a Hungary Helps programmal, sőt, a két ország közös projekteket is megkezdett az üldözött keresztények védelme és megsegítése érdekében.

A témában olvasásra ajánljuk Magyar példát követve segít az USA az üldözött keresztényeken.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre