Ákos: Aránytalanul, durván büntették Magyarországot!

A művész emlékműsorral jelentkezett Trianon 100. évfordulóján.

A retorzió eltúlzott volt, a kor pillanatnyi nagypolitikai érdekeit szolgálta; aránytalanul, durván büntették Magyarországot, nem mellékesen elvetették egy következő világháború magjait - mondta Kovács Ákos énekes, dalszerző, előadóművész online emlékműsorában, melyet a trianoni békediktátum századik emlékéve alkalmából készített. Műsorában újságcikkekkel, versekkel és dalokkal emlékezett a felfoghatatlan mérvű országcsonkításra.

Zenészeink egyre gyakrabban készülnek nemzeti ünnepeinkre egyedi műsorral, vloggal – és nem ritka az sem, hogy kreatív produkciókban nyilvánítanak véleményt, mutatják ki érzelmeiket nagy társadalmi kérdésekben. Legutóbb a koronavírus-járvány alatt mutatta meg a magyar zenésztársadalom a nemzetért érzett felelősségét, amikor egyedi szerzeményekkel, dalokkal, egyéb produkciókkal igyekezett otthon tartani – és szórakoztatni – az embereket.

A népszerű előadó, Kovács Ákos is így tett: 11 héten át készített karantén-bejelentkezéseket szombat esténként, szerdánként pedig 11 koncertfilmjét adta közre ingyenesen a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

Trianon 100. évfordulójára is különleges emlékműsorral készült, ez június 4-én én került fel hivatalos Youtube-csatornájára, ahonnan továbbra is elérhető.

Ebben a „videóüzenetében” a művész elmondja, hogy – rosszindulatú támadásoktól tartva – többen is megpróbálták lebeszélni a trianoni emlékműsor elkészítéséről. Ő azonban úgy érezte, hogy kötelessége azt létrehozni.

„Bár Trianonnak komoly szakmai, történeti irodalma van, a közgondolkodás még mindig bizonyos neurózissal tekint rá. Száz év alatt sem sikerült a társadalom és az egyén szintjén feldolgozni ezt az elképesztő eseményt” – fogalmazott.

Ákos műsorában a korabeli sajtóból idéz, illetve verseket, dalrészleteket mutat be saját műveiből. A legtöbb dal a 2002 őszén megjelent, erősen rendszerkritikus hangvételű, Új törvény című albumról szólal meg, Balásy Szabolcs zongoraművész közreműködésével.

A műsor az Ébredj (Szent Márton köpenye) című dallal zárul, melynek szövege különös aktualitást nyert a mostani emlékévben:

„Ébredj, éledj, ha fáj is
Nyisd fel a szemedet
Mozdulj, virradj máris
Mondd ki a nevemet
Kelj fel, egy jel kell, egy sóhaj
Minden perc nehezebb
Törd meg a csöndet egy szóval
Én nem kérek egyebet
Soha már”

Tóth Gábor

Címlapképünk forrása: Képkocka Kovács Ákos Trianon 100 műsorából. (Forrás: Ákos hivatalos Youtube-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre