A történelmi Magyarország határvidékén osztott babacsomagot a Karitász

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kisgyermekes és várandós édesanyáknak adott át babacsomagokat a Katolikus Karitász a vajdasági Muzslyán. Június 4-ére 34 szórványban élő határon túli kismama kapja meg a komoly segítséget jelentő adományt. „A gyermek születése a jövőt jelenti, így jövője van a magyarságnak azokon a településeken is, melyek a történelmi Magyarország határvidékén helyezkednek el."

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 12 csecsemős és várandós édesanya kapott a Katolikus Karitász jóvoltából Babacsomagot. A babaápolási eszközöket tartalmazó pakkokat Écsy Gábor atya, a segélyszervezet országos igazgatója, valamint Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos adták át szerdán a délvidéki Muzslyán.

Az eseményen Kalapis Stojan szalézi szerzetes atya, a muzslyai fiúkollégium megalapítója köszöntötte a kismamákat és a Karitász képviselőit, megköszönve a szervezet több éves tevékenységét, melynek során a Karitász orvosmissziós csoportja egészségügyi szűrővizsgálataival és adományaival is segítette már a helyieket.

Dr. Grezsa István a babacsomagok átadása előtt elmondta: „a jövőbe kell tekintenünk, és ez a babacsomag is a jövőt jelenti. Nemcsak a nyelv és a kultúra megőrzését kell szemünk előtt tartani, hanem elkötelezzük magunkat egy újabb sok évszázados kalandra, amelyben egyfelől egyik kezünket kinyújtjuk minden magyar felé Muzslyától Körösmezőig, másik kezünket pedig nyújtjuk a velünk élő tejtestvéreink felé hiszen a Kárpát -medence több nép közös hazája.”

Fotó: Katolikus Karitász – Vermes Tibor

Écsy Gábor atya szerint a babacsomagoknak kettős üzenete van:

„Az egyik gyakorlati, hiszen olyan babaápolási eszközöket tartalmaz, amely a gyermekek megszületése után segítséget jelent. A másik pedig egy eszmei üzenet, amely kifejezi az anyaország törődését, szeretetünket és hálánkat is, hogy 100 év után ezen a területen magyarul beszélnek, hogy magyar gyermekek születnek.” 

A történelmi Magyarország határvidékén, ahol még őrzik a magyar nyelvet, most összesen 34 édesanya kapja meg a Katolikus Karitász babacsomagját. A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából összeállított pakkok a kárpátaljai Gyertyánligetre és Kőrösmezőre, az erdélyi Gyimesbükkre és a délvidéki Muzslyára jutnak el.

A Katolikus Karitász Orvosmissziója már 2017-óta végez prevenciós orvosi szűréseket a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta vidékein is. A területek elszakításának századik évfordulóján a szervezet most azokban a történelmi Magyarország határvidékein található magyar közösségekben indítja útjára a „babacsomagot”, ahol az Orvosmisszió az egészségügyi gondoskodást felvállalta.

A csomagot azok kaphatják meg, akik – függetlenül nemzetiségi hovatartozásuktól – gyermeküket magyarnak kívánják nevelni. Tartalma a várandós és a kisgyermekes kismamáknak az első egy-két hónapban jelent segítséget az újszülött ápolásában, gondozásában; egy hónapra elegendő pelenka, popsikenőcs, nedves popsitörlő, illetve fürdető kenőcs, lázmérő, fürdővíz hőmérő, textilpelenka, csecsemő ruházat, kézfertőtlenítő van benne, továbbá egy„Édes kisbabám” és egy „Babaváró” című könyvecske.

Fotó: Katolikus Karitász – Vermes Tibor

Kezdeményezésével a Katolikus Karitász azt üzeni, hogy a gyermekszületésnél, az élet védelménél és a magyar családok támogatásánál nincsen fontosabb ügy.

A szervezet tagjai egyelőre csak Gyertyánligeten, Kőrösmezőn, Gyimesbükkön és Muzslyán adhatnak át ajándékot az édesanyáknak – azonban szeretnék, ha a jövőben a magyarságtudatot őrző összes család részesülhetne belőle az elcsatolt területeken.

A kezdeményezés támogatásának lehetőségeiről, illetve magáról a babacsomagról bővebb információt itt találunk.

(Kiemelt képünk forrása: Katolikus Karitász/Vermes Tibor)

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!

Iratkozzon fel hírlevelünkre