Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb!

A Rákos mezején, a X. kerület Királydombnak nevezett részén dokumentáltan harmincöt szabadtéri országgyűlést tartottak, itt választották királlyá Kun Lászlót, Károly Róbertet és Hunyadi Mátyást is, de ezt a helyet nem jelzi se egy emléktábla, se egy szobor. Ennek hiánypótlására figyelemfelkeltő videót készített a Magyar Patrióták Közössége. A Magyar Nemzet munkatársa készített interjút Hetzmann Róberttel, a Patrióták elnökével.

„Kevés olyan jelentőségű, ám mégis elfeledett történelmi helyszín van a Kárpát-medencében, mint a Budapest külvárosában található Rákosmező. Buda elestéig ez a terület volt a Magyar Királyság politikai értelemben vett közepe” – hívta fel a figyelmet Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének (Patrióták) elnöke. Jelentőségét ma leginkább a Kossuth térhez vagy az Országház épületéhez lehetne hasonlítani – ennek alapján kiemelt nemzeti emlékhelynek minősül a Királydomb, mely évszázadokon át a nemzeti összetartozás eszméjét is szimbolizálta sokak számára.

Hetzmann Róbert elmondta: már korábban felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzattal és a kormányzattal, el is kezdődtek az egyeztetések. A kezdeményezés támogató fogadtatásra talált mindkét helyen. 

A Patrióták elnöke beszámolt arról: egy rövid, digitális oktatási segédanyagként is felhasználható animációs kisfilmet készítenek, amelyen keresztül bemutatják, hogy miért is kivételes jelentőségű ez a mező a magyar állam történelmében.

Bár a frekventált turisztikai övezeten kívül esik a tervezett park, a Patrióták szerint az egyáltalán nem baj: „A rákosmezei országgyűlések emlékhelye ugyanis nem a szuvenírboltokról és az érdektelenül szelfiző turistacsoportokról fog szólni, hanem reményeink szerint a múlt mélységeinek megélésére és a régi idők üzeneteinek megértésére alkalmas park lesz.”

A teljes írás itt olvasható

Címoldali képünk forrása: képkocka az egyesület videójából.

Iratkozzon fel hírlevelünkre