Balás Béla püspök: Pünkösd az ateisták kísértése

Balás Béla nyugalmazott kaposvári püspök többek között magvas, lényeglátó megfogalmazásairól híres. Néhány szóban érkezik az ütős tartalom. A Kismarosi, majd Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozóknál, a hazai katolikus könnyűzene bölcsőjénél bábáskodó lelkipásztor pünkösdről szóló üzenetei ma is elemi erővel hatnak. Ezek közül szemezgettünk.

Akik a kemény időkből ismerik, azok a mai napig is csak „Beton”-nak szólítják az emeritus püspököt, aki egyébként úgy véli: az örökkévalósághoz képest mindenki fiatal. „Ünnepek” című könyvében Balás Béla a pünkösd ünnepének jelentőségéről is ír.

„Ez a Szellem fesztiválja az anyagban, lélekjárás a testben,

az ateisták kísértése,

a világ egyetlen esélye a túlélésre. Nemcsak Csíksomlyó jeles napja, karizmatikusok élménye, hívők reménye, hanem üzenet mindnyájunknak” – fogalmaz a nyugalmazott főpásztor.

Ez az üzenet sajnos elhomályosult. Ahogyan „a karácsonyból a »nagy evészet«, a húsvétból a »nagy ivászat«” ünnepe lett, úgy a pünkösd lényegi üzenetét is újra fel kell fedeznünk Balás Bála püspök szerint.

„Kezdetben a Lélek lebegett a Káosz felett, így válhatott az rendezett, megszépült Kozmosszá. (…) A »hallgató egyház« pünkösdkor váltott tettekre.

Az Igazság »helyzeti energiája« ekkor lendült át »mozgási energiába«,

az elmélet életté vált, felpattantak a zárt ajtók és szájak, azóta büntetlenül senki se butíthatja a világot. Elkezdődött Isten Országa, amely béke és öröm a Szentlélekben” – írja.

Pünkösddel kapcsolatban is karcosan fogalmaz:

„Szentlélek nélkül a vallás nyögvenyelős, dögunalmas,

komikus és elavult erőlködés. Lélektelenül a szentség részünkről csak szenteskedés, Istent gyalázza, embert alázza. A személyes Lélek nélkül a hittan csak lecke, az erkölcs gátlássá silányul, a hazáról csak szavalnak, a világ kísértéssé torzul”.

Balás Béla püspök vákuumnak nevezi az első húsvét és az első pünkösd közötti napokat, mert a feltámadás örömhíre ellenére az egyház még béna volt. „Az apostolok, vagyis az első püspöki kar, zárt ajtók mögött lapult és hallgatott. Ezt a csapatot nekiindítani a világnak annyi lett volna, mint később a magyart papírbakanccsal nekivezényelni a Don-kanyarnak. A csak húsvéti egyház fél-egyház. (…) Előbb a Lelket kellett befogadniuk, s csak utána útra kelniük. Előbb az élmény, aztán a cselekmény.

Előbb Pünkösd, aztán Európa”.

Forrás: Balás Béla: Ünnepek, Szent István Társulat, Budapest, 2005.

Kiemelt képünket Révuti Norbert készítette, amelyen Balás Béla látható, a Major Sándor atyáért és az ifjúsági találkozókért 2019. november 9-én hálát adó szentmise főcelebránsaként.

További olvasásra ajánlott írásunk:

Nem tudhattuk, mi jön ki ebből – hangzott el a Kismarosi Találkozókért hálát adó ünnepségen

Iratkozzon fel hírlevelünkre