Új fejlesztési terveken dolgozunk! – Kalocsa polgármestere a Vasárnapnak

A város számára kiemelten fontos a turizmus újraindítása

Ezeréves város, amely kivételes módon két hungarikummal is büszkélkedhet. Kalocsa számára kiemelten fontos a turizmus újraindítása a sikeres járványügyi védekezés után, de megvannak a terveik arra is, miként segítsék a helyi vállalkozók újbóli megerősödését. Dr. Filvig Géza polgármesterrel beszélgettünk.

Milyen mértékben éreztette a hatását Kalocsán a koronavírus?

– Azt gondolom, minden ember életét nagymértékben megváltoztatta a járvány. Az önkormányzatokat is kihívást jelentő feladtok elé állította. Nagy hangsúlyt fektettünk a védekezésre, a helyi lakosság és az idősek védelme érdekében korlátozásokat vezettünk be. Úgy vélem, országosan és helyi szinten is eredményesen védekeztünk, Kalocsán egyetlen igazolt fertőzött beteg volt az elmúlt hónapokban. Nagyon fegyelmezett volt minden kalocsai lakos, amiért hálás vagyok nekik. A megelőzés fontosságát továbbra is szem előtt tartva, de már az enyhítések könnyebbségével éljük mindennapjainkat. 

– Említette a helyi korlátozásokat: milyen konkrét intézkedésekre volt szükség?

– A veszélyhelyzet elrendelését követően az óvodák és a bölcsőde, a játszóterek és az uszoda került ideiglenesen bezárásra. Krízisszámot tettünk közzé a lakosság számára, főleg a 65 év feletti korosztály segítésére a kijárási korlátozás idejére. Minden háztartásba juttattunk mosható textil szájmaszkot. A helyi termelői piac korlátozásokkal, de továbbra is nyitva lehetett a lakosság nagy örömére. A forgalmasabb közterületek, a posta, a gyógyszertárak, az orvosi rendelők vagy a piac, heti két alkalommal kerültek fertőtlenítésre.

Fokozatosan újraindul az élet Magyarországon, kiemelten fontos cél, hogy a gazdaságunk minél jobban teljesítsen. Milyen feladataik vannak a napokban?

– A folyamatban lévő pályázatokon dolgozunk, amelyek valamelyest lassultak az otthoni munkavégzés és a védekezés miatt, de célunk ezek mihamarabbi befejezése és átadása.

Ötletek mindig vannak, hogyan lehetne fejleszteni, jobbá tenni az itt élők mindennapjait, így új fejlesztési terveken dolgozunk, mindig keressük a lehetőségeket ezek megvalósítására. 

– Hogyan tudják segíteni a helyi vállalkozásokat?

– A Kalocsa Város Önkormányzatának száz százalékos tulajdonában álló Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. hatáskörébe tartoznak az ingatlanok bérbeadási feladatai. Minden cég, amely tőlük bérelt bármilyen helyiséget, 4 hónapon keresztül 50 százalékos bérletidíj-kedvezményben részesült. A közterülethasználati díjakat még az országos rendelkezés előtt eltöröltük, ezen kívül a helyi adók fizetési határidejének meghosszabbításával támogatjuk a vállalkozókat.

Milyen a kapcsolat az önkormányzat és a helyi egyházi intézmények között? Van valamilyen együttműködés a koronavírus-járvány idején? 

– Szerencsére nagyon jó a viszony, folyamatosan konzultálunk Dr. Bábel Balázs excellenciás érsek úrral és a papokkal is. A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium óvónői és dadus nénijei ingyen varrtak nekünk gyönyörű textil szájmaszkokat, amelyek a lakosság részére kerültek kiosztásra. Nagy segítség volt ez a számunkra, hiszen a maszkok varrása és kihordása időigényes feladat volt, de nagylelkű felajánlásukkal gyorsabban sikerült teljesítenünk a város összes háztartásába való eljuttatásukat.

– A város számára kiemelt jelentőségű az idegenforgalom. Hogyan próbálják majd visszacsalogatni a vendégeket?

– Kalocsa érseki város, amely ezer éves múltra tekint vissza, valamint azon kevés települések közé tartozik, amelyek két hungarikummal is büszkélkedhetnek, így valóban fontos számunkra az értékeink bemutatása.

Kiscsoportos és szabadtéri programok szervezésével és kiajánlásával szeretnék a turistáknak kedveskedni. A járvány miatt sajnos a „szezonban” várható látogatók száma valószínűleg mérséklődni fog az előző évekhez képest, de reményeink szerint a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, ez évben már 31. Kalocsai Paprikafesztivál megtartható lesz. Hagyományaink és hungarikumjaink bemutatása mellett sok új programelemmel és sztárfellépőként a Halott Pénzzel várjuk az érdeklődőket!

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Filvig Géza hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre