Magyarországon jogállamiság van! – Hidvéghi Balázs a Deutsche Wellének

A jogállam nagyon jól működik Magyarországon, a magyar politikai nyilvánosság pedig a legszabadabbak között van az Európai Unióban - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak a koronavírus-járvány miatt tett intézkedésekkel kapcsolatban.

A politikus a Deutsche Welle angol nyelvű hírtelevíziójának Conflict Zone című műsorában sugározott interjúban kiemelte, hogy tévesek azok a vélekedések, amelyek szerint a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló magyarországi törvény és a veszélyhelyzeti intézkedések a kormány hatalmának növelését szolgálják. A kormány nem is szorulna rá ilyesmire, mert a szabad és demokratikus választásokon aratott sorozatos kormánypárti győzelmek révén „rendkívül erős politikai felhatalmazással” rendelkezik.

A járvány miatt szerte az Európai Unióban hasonló intézkedéseket tettek, mint a magyar kormány, amely „meglehetősen jól” harcolt a járvány ellen, így rövidesen vége is a veszélyhelyzetnek – mondta Hidvéghi Balázs, hozzátéve, hogy a rendelkezések mindenben megfelelnek az alaptörvénynek.

Kiemelte, hogy az álhírterjesztés elleni szabályozás nem a szólásszabadság korlátozását és a megfélemlítést célozza, hanem a hamis hírek áradatának visszaszorítását, hiszen egy világjárvány közepette gondoskodni kell arról, hogy csak a valós tények jussanak el az emberekhez.

A jogállam nagyon jól működik Magyarországon, ezt jelzi az is, hogy a törvényeknek megfelelően lezárták azokat az ügyeket, amelyekben kiderült, hogy nem indokolt eljárni a gyanúsított ellen rémhírterjesztés miatt – mondta a fideszes EP-képviselő.

Aláhúzta: a magyarországi politikai közbeszédet, a politikai nyilvánosságot tekintve megállapítható, hogy a nálunk folytatott viták a legélénkebbek közé tartoznak az egész Európai Unióban, és ezekben a vitákban vélémények és nézőpontok egész sorát be lehet mutatni.

A magyarországi nyilvánosság mentesebb a tabuktól, mint jó néhány helyen Nyugat-Európában – fűzte hozzá Hidvéghi Balázs, a többi között hozzátéve, hogy egyáltalán semmiféle egyensúlytalanság nem jellemzi az állami médiatámogatások megoszlását.

A politikus arról is szólt, hogy nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy Magyarországon nagyobb, vagy jelentősen nagyobb a korrupció a térség átlagához vagy az Európai Unió egészéhez képest.

Kiemelte: az a vélekedés sem helytálló, hogy a kormánynak vagy a kormánypártoknak nehezen sikerülne meggyőzni európai partnereiket arról, hogy a magyar demokrácia megfelelően működik. „Éppen ellenkezőleg, politikai ellenfeleink azok, akik nem akarják elfogadni, hogy létezhet egy konzervatív, kereszténydemokrata kormány, amely erős, határozott és sikeres” – mondta Hidvéghi Balázs.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre