A nap, amikor Karácsony Gergely azt sugallta, gyakran egyeztet Béccsel és Berlinnel…

Bécs és Berlin polgármesterével többet tudott egyeztetni, mint a magyar tisztifőorvossal - panaszkodott a közelmúltban Karácsony Gergely főpolgármester. Utánajártunk: a kijelentése erős csúsztatás...

„Könnyebb a berlini vagy a bécsi polgármestert elérni, mint Müller Cecíliát” – fogalmazott egy korábbi, parlamenti meghallgatásán Karácsony Gergely, látványosan odaszúrva egyet a tisztifőorvosnak. A hangzatos mondatot felkapta a baloldali sajtó, rárepült Index és ATV egyaránt, bár a kijelentés igazságtartamát ezúttal sem siettek ellenőrizni.

Megtettük helyettük mi.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a koronavírus-járvány magyarországi kezdete óta hány alkalommal volt könnyű elérni a berlini és bécsi városvezetőket és milyen gyakoriak az egyeztetésekre vonatkozó megkeresések a budapesti városháza részéről. 

Karácsony Gergely sajtócsapata viszonylag gyorsan válaszolt a kérdéseinkre. Tőlük tudtuk meg, hogy a könnyű elérés minden esetben 1, azaz egy olyan alkalmat jelentett a március eleje és május eleje közötti két hónapban, amikor a fővárosok első emberei egyeztettek. Michael Müller berlini főpolgármesterrel ráadásul még csak nem is kétoldalú tárgyalásra került sor, Karácsony mindössze bekapcsolódott egy videokonferenciába, amelyen a tartományi rangú német városállam valamennyi testvérvárosának vezetője részt vett (Berlin hivatalos honlapja szerint összesen 22 van, Los Angelestől Jakartáig). 

Egyetlen alkalommal sikerült mindössze az eszmecsere Michael Ludwig bécsi főpolgármesterrel is – a videóhívásra április 29-én került sor.

A tapasztalatcserék gyakoriságáról és témáiról szerettük volna kikérni a berlini és bécsi adminisztráció véleményét is. Többszöri angol nyelvű megkeresésünkre a bécsi szociáldemokrata városvezetés végül egy korábbi, német nyelvű sajtóközleményt küldött el szerkesztőségünknek, amelynek lényege, hogy a koronavírust le kell győzni Európában és a két főpolgármester ebben mélyen egyetértett. Ennél többet a Karácsony-Ludwig-megbeszélésről nem tartottak érdemesnek közölni.

A sajtó fontosságát, a társadalom tájékoztatásának rendkívüli jelentőségét a magyar kormány német kritikusai egymást túlharsogva kiáltják – ennek ellenére Berlinben senkinek sem volt fontos, hogy a magyar újságolvasókat tájékoztassák a két főpolgármester (és további húsz társuk) konferenciahívásáról, a portán még telefonhívásokkal sem jutottunk túl. A jelek szerint nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hányszor keresi őket Budapest.