Harminckét év után találtak rá elrabolt fiukra

Harminckét évnyi keresés után talált rá elrabolt fiára egy kínai pár: a ma már 34 éves férfi kétéves volt, amikor 1988-ban elvitték egy szállodából.

A család újraegyesülésére egy hétfői rendőrségi sajtótájékoztató keretében került sor – adta hírül a BBC News. A hatóságok szerint az elrabolt fiút annak idején hatezer jüanért – ez ma 261 ezer forintnak felelne meg – adták el egy gyermektelen párnak.

Mao Jin 1986. februárjában született. Kétéves volt, amikor édesapjával, Mao Csen-csinggel hazafelé tartottak a bölcsődéből a Senhszi tartománybeli Hszianban és megálltak egy szállodánál, mert a kisfiú szomjas volt. Az apa lehűtött egy kis forró vizet a gyereknek – néhány pillanatig nem figyelt oda, ami elég is volt ahhoz, hogy a fiút elrabolják.

A család egész Hsziant és környékét átkutatta, plakátokat helyeztek ki mindenhol. Az édesanya, Li Csing-cse felmondott a munkahelyén, hogy minden idejét fia keresésének szentelhesse; az évek során számos kínai televíziós műsorban feltűnt, csaknem 100 ezer szórólapot osztott szét több mint 10 tartományban, ám hiába.

2007-ben önkéntesnek jelentkezett az eltűnt gyerekek felkutatására szerveződött csoporthoz. Azóta 29 gyermeket segített hazajuttatni a családjához.

A kínai állami média szerint idén áprilisban aztán a rendőrség kapott egy fülest egy Szecsuan tartományban élő férfiról, aki még évekkel ezelőtt fogadott örökbe egy kisgyermeket. A hatóságok megtalálták a ma már 34 éves adoptált személyt, akiről a DNS-vizsgálat igazolta, hogy Mao Csen-csing és Li Csing-cse rokona. Mao Jin, akit Ku Ning-ningre kereszteltek át, egy lakásdekorációs üzletet vezet.

A család újraegyesülése után a férfi elmondta, „nem tudja biztosan”, hogy mit hoz a jövő, de szeretne időt tölteni a szüleivel.

Az 1988-as ügyben tovább folyik a nyomozás. A csecsemőrablás és -kereskedelem évtizedek óta probléma Kínában. Hivatalos adatok ugyan nincsenek, de az eltűnt gyerekek felkutatására szerveződött csoport weboldalán jelenleg 14 ezer 893 bejegyzésben keresnek eltűnt fiúkat és 7411-ben eltűnt lányokat. 2015-ben úgy becsülték, hogy évente 20 ezer gyermeket rabolnak el Kínában.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre