A járvány miatt nem jelentkeznek a „megrendelésre” szült babákért

A Képmás munkatársa, Kölnei Lívia igen fontos és nehéz témát dolgozott fel egyik friss cikkében. Írása apropóját egy videó adja, amelyben 46 olyan csecsemőt mutatnak be, akiket „megrendelésre" szültek béranyák, és akikért a koronavírus-járvány miatt nem jelentkeztek „szüleik”. Mindez további kételyeket vet fel a béranyasággal kapcsolatban.

Az említett videóban – amely Kijevben készült – a megszólalók azt magyarázzák, hogy a „megrendelők” a járvány miatt kialakult helyzetben még nem tudtak elmenni az azóta megszületett kisbabákért. Ez számos kérdést felvet:  vajon a határzárak feloldása után eljönnek egyáltalán a megrendelők a „csomagokért”? Meddig gondozza a gyermekkereskedelmi központ (amely reprodukciós intézménynek nevezi magát…) ezeket a babákat?

Az intézmény még jogi tanácsot is ad a megrendelők számára azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudják a határátlépést meggyorsítani.

„A béranyaság, vagyis a megrendelésre szülő nők »intézményét« egyre problematikusabbnak tartják – politikai oldaltól függetlenül – a világ emberi jogokra érzékeny csoportjai. Hatalmas anyagi, érzelmi és egészségi kiszolgáltatottság, kizsákmányolás áll a hátterében mind a béranyaságiparnak, mind a prostitúcióiparnak, mind a pornóiparnak”

– hívja fel a figyelmet a szerző. Kifejti: akik vállalják a béranyaságot, sok esetben előnyösnek érzik a helyzetüket, hiszen akár több havi fizetésüknek megfelelő pénzt is kereshetnek. Azt azonban már senki nem követi nyomon, hogy a (bér)anya és gyermeke milyen pszichés sérüléseket szenved az elszakítás során – de ezen túlmenően is számos emberi jogi és erkölcsi kérdést vet fel a gyakorlat.

„A gyerek megvásárolhatóságának haszonélvezői azok a meddő vagy homoszexuális párok vagy egyedül élő emberek, akik úgy gondolják, a gyerek nekik jár, bármi áron, akkor, amikor akarják, nem máskor, nem korábban; és joguk van ehhez kibérelni más ember méhét, aki rászorul az ezért kapott pénzre”

– írja Kölnei Lívia, rávilágítva ezzel a jogi kiskapukra. „Akik az emberi életet is csak a kereslet–kínálat elvei alapján értékelik, nem csinálnak problémát a béranyaságból. Akik viszont átérzik a béranyaság lealacsonyító és kizsákmányoló voltát, a gyerekek személyiségi jogainak sérülését, tiltakoznak az emberkereskedelem ellen” – fogalmaz.

„Aggódunk értetek, gyerekek! Minden kisgyerekért, nőkért és férfiakért is, akik mások önző vágyainak így vagy úgy áldozatai: halottai vagy kihasználtjai” – zárul a Képmás szerzőjének írása, amely itt olvasható

Kiemelt képünk forrása: Pixaqbay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre