Merre tovább, balatoni vendéglátás?

Várhatóan a hétvégén már kinyit a balatoni vendéglátóegységek fele, köszönhetően a koronavírus miatt meghozott szigorítások enyhítésének. A Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence azonban azt mondja, a tó körüli vendéglátóegységek vezetői így sem lélegezhetnek fel, ugyanis még mindig olyan mértékű higiéniai és távolságtartási előírásoknak kell eleget tennünk, amelyek továbbra is komoly anyagi kiesést eredményeznek.

Ha te nem jössz Badacsonyba, majd Badacsony megy el hozzád! – ezzel a szlogennel indította el Borozz otthon! kampányát a Laposa Birtok a koronavírus kirobbanása után. A cél az volt, hogy ezzel is azt üzenjék: mindenki maradjon otthon – anélkül persze, hogy le kelljen mondania kedvenc borairól, azokat ugyanis házhoz szállították. Emellett pedig elindították a LaposaLive online közvetítéseket, melyekkel gyakorlatilag az eddigi programokat átültették az online térbe. Laposa Zsófia borász minden szerdán és szombaton élő borkóstoló-közvetítéssel várta a nézőket a birtok Facebook-oldalán. Péntekenként pedig ismeretterjesztő „kanapéborász” sorozatukhoz csatlakozhattak a borok szerelmesei. Ilyen és ehhez hasonló taktikákkal próbálták túlélni a vírus legszigorúbb időszakát a Balaton-környéki borászatok, míg az éttermek egy része ételek házhoz szállításával vészelte át a nehéz időszakot.

Laposa Bence elnök (közében) a Balatoni Kör tagjaival a vírus előtti „boldog békeidőkben”

 

– Mivel a társas érintkezéseket felfüggesztették, azt gondoltuk, hogy megpróbáljuk az online térben létrehozni, megteremteni azt, amit a vendégeink a valóságban is átélhettek a borkóstolók során – nyilatkozta lapunk Laposa Bence, a helyi vendéglátóegységeket összefogó Balatoni Kör elnöke.

– Az online térben megpróbáltuk mindenki számára elérhetővé tenni a tudás, az élmény és a termék háromszögét.

Élő adásban mutattuk be a borainkat, beszéltünk a borkészítés fortélyairól, és aki rendelt néhány palack bort a webshopunkról, velünk kóstolhatott az otthonában – tette hozzá.

Laposa Bence azt is elmondta, sokan éltek a borrendelés lehetőségével, ami részben segítette a borászokat a túlélésben, de természetesen nem tudta pótolni a természetes, megszokott közeget, vagyis azt, amikor helybe érkeznek és fogyasztanak a vendégek.

Szőlőhegy Bisztró a Badacsony oldalában

A webes rendelés lehetőségét továbbra is megtartják, de a Laposa Birtokon és valójában az egész környéken abban reménykednek, hogy mielőbb visszaáll a régi rend. A vendéglátóhelyeknek körülbelül a fele már szombaton kinyit, a másik fele pedig néhány hét múlva, május végén, várhatóan a pünkösdi hosszú hétvégén. Akárhogy is lesz, az élet csak lassan képes újraindulni a Balaton-környéki turizmusban, ugyanis a koronavírus hatalmas veszteségeket okozott.

– A károkozás biztosan óriási, főként azoknál az egységeknél, amelyek egész évben fix stábbal dolgoznak. Náluk óriási problémák adódtak, és még várhatóak is. Nagyon nagy a kérdőjel, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a helyek jelentős része gazdaságos, nyereséges működést tud majd fenntartani. Hisz azt ne feledjük el, hogy – bár örülünk az enyhítésnek – az csupán egy dolog, hogy nyitva lehetünk, de sokan nem is tudják, hogy a mostani szabályok megtartása is óriási veszteségeket eredményez a vendéglátásban. Olyan mértékű higiéniai és távolságtartási előírásoknak kell eleget tennünk, amely továbbra is komoly anyagi kiesést eredményez. Ugyanis sokkal kevesebb embert tudunk fogadni, leültetni. Ráadásul teljesen átalakul a vendégek hangulata, viselkedése. Minden megváltozik, és minden egy kicsit más lesz, mint eddig – fejtette ki az elnök.

Finom falatok a birtokon.

A Balaton-környéki vendéglátóegységek összefogása évek óta példamutató. Nem a versenytársat látják a másikban, hanem az összefogás ereje, az egymásra való építkezés élteti és működteti a benne dolgozókat. De most a Balatoni Kör is tehetetlen, azon kívül, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot, és amiben tudják, segítik egymást. Ahogy Laposa Bence is fogalmazott: erre a helyzetre senkinek nem volt forgatókönyve. Mindenesetre mi drukkolunk nekik, annak, hogy a különböző vendéglátóegységek átvészeljék valahogy ezt az időszakot, és ne kelljen végleg bezárniuk. Hisz nem csak nekik érdekük, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba: sokan vágyunk arra, hogy leüljünk valamelyik balatoni borászat kerthelyiségében, és a lemenő nap fényében megigyunk egy jéghideg, gyöngyöző rizlingfröccsöt. Kesztyű, maszk és távolságtartás nélkül, szabadon…

(Képeink forrása Laposa Bence, a Laposa Birtok és a Csopaki Kódex Facebook-oldala.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre