Gyilkos a vonal túlsó felén – elmondta, miért végzett a nigériai kispappal

A jelenleg börtönben ülő Mustapha Mohammedet a Daily Sun nigériai lap kapta telefonvégre, a magára vállalt kispap-gyilkosságról kérdezték.

A 18 éves Michael Nnadit még január 8-án rabolták el a Kaduna állambeli Jó Pásztor szemináriumból. Az Abuját, Kadunát és Zariát összekötő autópálya mentén épült intézmény jelenleg 270 növendéket készít fel a papi hivatásra. Az útszakasz Nigéria-szerte hírhedt emberrablásairól és rablótámadásairól.

A kora januári napon a 26 éves Mustapha ezen út mentén várakozott 45 csatlósával az est leszálltáig, amikor

katonai egyenruhában rajta ütöttek a szemináriumon, betörték a kerítést, a szeminaristák lakókörzetében pedig tüzet nyitottak.

Ezek is érdekelhetik

Laptopokat és telefonokat loptak el, négy szeminaristát magukkal hurcoltak.

Az egyik elrabolt szeminaristát az incidens után 10 nappal találták meg az út mellett félholtan. A hónap 31. napján a Jó Pásztor Szeminárium hivatalos közleményben jelentette be, hogy két másik szeminaristát szabadon engedtek, Nnadit azonban még mindig fogságban tartják. Február elsején érkezett a hír és a hivatalos megerősítés a sokotoi egyházmegyétől, hogy az egyetlen fogságban maradt kispapjukat, Michael Nnadit megölték.

Mohammed elmondása szerint szándékosan támadták a szemináriumot, ugyanis tudták, hogy ott papokat képeznek. Az egyik bűntársuk, aki egyébként a közelben élt, segített levezényelni az akciót. Azt feltételezték, komoly zsákmányt szerezhetnek, a kispapokért pedig nagy váltságdíjat kérhetnek. Nnadiért először 250 000 dollárt kértek, később a követelésüket 25 000 dollárra mérsékelték. Bár a különbség nagy, Nigériában, ahol a társadalom igen jelentős része él napi 2 dollárnál kevesebből, még ez is megfizethetetlen összeg.

Mohammed elmondta, hogy végül azért végzett a szeminaristával, mert nem volt hajlandó abbahagyni az evangélium hirdetését.

Mindemellett közölte, „hihetetlen bátorságával” Nnadi tiszteletet vívott ki a szemében.

 

Kiemelt képünkön Michael Nnadi látható. Forrása a Catholic News Agency.

 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb