Finnországban szennyvízteszteléssel próbálják feltérképezni a járványt

Hétfőn megkezdték Finnországban szennyvízteszteléssel feltérképezni a koronavírus-járvány mértékét és megpróbálni megjósolni, lesz-e a ragálynak második hulláma.

28 szennyvíztisztítóból merítenek mintákat, hogy a vírus maradványai után kutassanak. A 28 tisztítótelep a teljes finn lakosság mintegy 60 százalékának szennyvizét képviseli. Finn kutatók az ország közmédiájának nyilatkozva elmondták, hogy a módszerrel megbecsülhető a fertőzöttség elterjedése területenként.

Finnországban nem tesztelnek tünetmentes embereket, így nem tudni, hányan fertőződhettek meg anélkül, hogy észlelték volna. Becslés szerint sokkal többen lehetnek a panaszmentes fertőzöttek, mint azok, akik meg is betegedtek a vírustól. A skandináv országban egyébként már hagyományai vannak a szennyvízelemzésnek: alkalmazzák illegális kábítószer-fogyasztás felmérésére, a járványos gyermekbénulás kórokozójának maradványait pedig évtizedeken át kutatták benne.

Ami a koronavírus-járványt illeti, hétfői adatok szerint az 5,5 millió lakosú Finnországban 5327 fertőzést erősítettek meg, a ragály miatt eddig 240 haltak meg.

 

(MTI)

Kiemelt illusztrációnk forrása: Pixabay.com