A Budapesten és Pest megyében élők csak alapos indokkal utazzanak vidékre!

Budapesten és Pest megyében  a koronavírus-fertőzöttek, és az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Az országos tisztifőorvos közel háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazmadonorrá.

Egyre több potenciális vérplazmadonor jelentkezik – mondta Vályi-Nagy István, Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazmadonorrá.

Hangsúlyozta: mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, klinikai vizsgálatban tervszerűen felépítve “kísérletes terápiákat” kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is.

Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok –  mondta Vályi-Nagy István a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-fertőzött betegek vérplazmakezelésével kapcsolatban “nagyon optimisták” – mondta -, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást.

A levett vérplazma hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második fertőzési hullám esetén is rendelkezésre állhatnak a készletek – tette hozzá a főigazgató.

 A főigazgató arról is beszélt, hogy a súlyos betegek egy csoportjánál mintegy öt hete alkalmazott tocilizumab-terápia “jelentős eredményeket mutat”.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy ezzel a terápiával megelőzhető a beteg intenzív osztályra kerülése, illetve a már intenzív osztályon lévők halála. Megjegyezte, külföldön csak most kezdődnek a tocilizumabbal kapcsolatos vizsgálatok.

Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. MTI/Koszticsák Szilárd

Vályi-Nagy István elmondta azt is, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.

Sokan szegték meg a hatósági házi karantént pénteken

Kiss Róbert koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón elmondta:

május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében.

 Példaként említette, hogy Vaskút egy külterületi tanyáján külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.

 A szlovák és magyar belügyminiszter megállapodása szerint hétfőtől változás lesz a határforgalom ellenőrzésben – jelentette be. Tornanádaskánál a 3,5 tonnát meg nem haladó legnagyobb össztömegű teherjárművek átkelését biztosítják majd 6 és 18 óra között.

A bánrévei átkelőnél a V4-es országokból érkező tehergépkocsikat is beengedik hétfőtől, Vámosszabadinál pedig közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz.

A képen Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője  a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 2-án. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások

Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videóban szombaton.

Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek – tette hozzá.

Rendőrök járőröznek Salgótarjánban. MTI/Komka Péter

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket.

Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani –  közölte Szentkirályi Alexandra.

MTI

Kiemelt képünkön: Távozásra szólítanak fel fiatalokat a járőröző rendőrök Budapesten a Ludovika téren. MTI/Balogh Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre