Fidelitas-elnök: Törpepártok próbálnak a YEPP-en keresztül a magyar belpolitikába beavatkozni

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete Illés Boglárka szerint jogilag vitatható döntést hozott.

Az Európai Néppárt (EPP) ifjúsági szervezete, a YEPP szerdai ülésén napirendre tűzte a Fidelitas kizárását soraiból. A Fidelitas – mint az elnöktől megtudtuk – semmilyen formában sem tartja jogszerűnek a tegnapi döntést. Illés Boglárka a Vasárnapnak adott interjújában elmondta, a mostani nehéz időszakban nem lenne szabad a kisstílű politikai csatározásoknak teret engedni.

– Az elmúlt tíz évben a Fidesz-KDNP háromszor is erős felhatalmazást kapott a választópolgároktól, jelentős gazdasági növekedés indult be, mégis nyugaton egyes politikai erők állandóan illegitimnek kívánják a magyar kormányt beállítani. Miért van ez?

– Az látjuk, hogy Brüsszelben, ha magyar politikáról van szó, akkor évek óta ugyanabból a kottából játszanak. A saját tehetetlenségüket egyre inkább látszatintézkedésekkel és látszatpolitizálással próbálják kompenzálni. Ekként értékelhető a YEPP erősen vitatható döntése is.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke (Forrás: Illés Boglárka hivatalos Facebook-oldala)

A magyar emberek azonban egyértelműen a magyar kormány mögött állnak, támogatják munkájában, mert tudják, hogy a meghozott kormányzati
intézkedések az ő érdekükben és védelmükben történtek meg.

Brüsszelben nem kellő súllyal veszik figyelembe, hogy a magyar kormány intézkedéseinek meghozatala során mindig a magyar emberek védelmét és egészségét helyezi előtérbe. Most, a kialakult veszélyhelyzet ezt még jobban megkívánja.

Az elmúlt hetek statisztikai adatai alapján látható, hogy a magyar kormányzat által meghozott gyors és szakszerű intézkedéseknek köszönhetően a járványügyi helyzetet sikerült hatásosan kezelni. Magyarország és az egészségügyi ellátó rendszere elkerülte azt az összeomlást, mely sajnálatosan egy-egy európai tagállamban megtörtént.

Elmondhatjuk, hogy a veszélyhelyzet kezelésében ma Magyarország egyértelműen az Európai Unió élvonalába tartozik.

Sajnos ezekben a nehéz időkben, az európai képviselők egy része hamis híreken, álhíreken alapuló információkra hagyatkozik, és nagyon tájékozatlanok a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatban. Így értékelhető a YEPP – az Európai Néppárt ifjúsági szervezete – döntése, mely még a saját alapszabályát sem vette figyelembe, hiszen az egyértelműen nem aszerint járt el.

Ebben a kérdésben – mely a Fidelitas kizárását tűzte ki – csak az elnökség dönthetne, így már eleve alapszabályellenes volt a tanácsülésen felhozott indítvány.

Továbbá, ha megnézzük, hányan szavaztak a jelenlévők közül, akkor is azt látjuk, hogy akkor sem volt meg ehhez a döntő többség. 57 szervezet közül, a jelenlévők közül sem volt meg a többsége. Az pedig, hogy egy nem többségi szavazás után egy ilyen döntést próbálnak tolmácsolni, az teljes mértékben elfogadhatatlan.

– Koronavírus-járvány idején hogyan zajlott le a YEPP ülése?

– Egy online tanácsülés zajlott, ahol eleve jóval nehezebb meghatározni a valós arányokat. Az ilyen helyzetre számos szervezet nem is volt kellően felkészülve. Ezen az online tanácsülésen vetették fel ezt az indítványt, de amikor ők is észlelték, hogy ez jogilag problematikus, akkor úgy gondolták, hogy egy belga jogásszal véleményeztetik a kialakult helyzetet, aki a belga jogrendszer alapján igyekezett ezt a döntést megindokolni.

 

Illés Boglárka (Forrás: Illés Boglárka hivatalos Facebook-oldala)

Fontos kiemelni, hogy összehangolt támadás zajlik, mivel ugyanazoknak a pártoknak az ifjúsági szervezetei támadnak minket, akik a Fidesz ellen uszítanak a Néppártban.

Sajnos az látható, azok a szervezetek, akik korábban magukat konzervatívnak és kereszténynek mondták, teljességben eltávolodtak ezektől az értékektől.

Olyan törpepártok, melyek a bejutási küszöböt sem érik el, most a YEPP-en keresztül próbálnak valamilyen belpolitikai kérdésbe beavatkozni. Úgy vélem, a mostani nehéz időszakban nem lenne szabad a kisstílű politikai csatározásoknak teret engedni.

A Fidelitas-nak a YEPP-en belül is vannak szövetségesei, akikre számíthat. A döntés ellen többen is nemmel szavaztak a jelenlévők közül is, és sokan nem voltak jelen az online térben zajló tanácsülésen. 23-an szavaztak ellene és 6-an tartózkodtak az indítvány ellen.

– A Fidelitas élni fog a jogorvoslati lehetőségével?

– Természetesen, kifogással kívánunk élni a döntéssel szemben, és minden jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk. Továbbá a viták elébe állunk, és a nemzetközi téren el fogjuk mondani a saját érveinket. Elmondjuk, hogy miért nem értünk egyet a döntéssel, hiszen azt ténybeli tévedések sorozatára alapozták.

 

Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre