Lemondásra szólította fel Klaus Iohannis román elnököt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Lemondásra szólította fel Klaus Iohannist csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a román elnök előző napi nyilatkozata miatt. Az EMNT Tőkés László elnök által jegyzett csütörtöki közleményében megállapította: „Az államfő uszító, gyűlöletkeltő beszéde a román büntető törvénykönyv paragrafusaiba ütközik, etnikai feszültséget szít, és mint ilyen, mélységesen kisebbség-, illetve demokrácia- és Európa-ellenes”. A tanács szégyenletes körülménynek nevezte, hogy

az erdélyi szász államfő és a magyar felmenőkkel rendelkező miniszterelnök a román-magyar megértés és megbékélés helyett a sovén magyarellenességet gerjeszti.

Az EMNT felidézte: 30 évvel ezelőtt Ion Iliescu volt elnök szeparatizmussal vádolta meg az autonómia mellett felsorakozó erdélyi magyarokat, és a magyar kártya kijátszásával nyitott utat a marosvásárhelyi magyarellenes agressziónak. Úgy vélte: ma Klaus Iohannis ugyanezt tette.
„Mindketten a +magyar szeparatizmus+ nótáját fújják, az 1990 márciusában helyreállított Securitate kottája szerint” – fogalmazott az EMNT.

Az EMNT tiltakozott az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate kisebbség- és magyarellenes politikai örökségének továbbvitele ellen. Szerinte ez az általános autonómiaellenességben, Beke István és Szőcs Zoltán terrorista váddal történt jogtalan bebörtönzésében, valamint az úzvölgyi temetőgyalázásban is megnyilvánult.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre