Elkobozták az összes keresztény tulajdonú ingatlant Idlebben

A szíriai konfliktus kitörése előtt Idleb tartományban élt az egyik legnagyobb vidéki keresztény közösség Szíriában.  Az elmúlt két évben az iszlamisták elbirtokolták a keresztény ingatlanokat – közölte a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpont.

A szíriai Idleb tartomány nagy részét uraló Hajat Tahrir Al-Sham nevű terrorszervezet az elmúlt időszakban elkobozta az összes keresztény tulajdonú ingatlant.

A korábban Al-Nuszra Frontként működő és az Al-Kaida szíriai ágát képező terrorszervezet egy külön bizottságot állított fel, hogy összegyűjtse a tartományban lévő keresztény lakásokat, üzlethelyiségeket és földterületeket.

A Názáretiek Tulajdona (az iszlamisták által keresztényekre használt pejoratív kifejezés –  a szerk.) nevű bizottság levélben értesítette azoknak az ingatlanoknak a bérlőit, akik korábban a tulajdonosoknak fizették a bérleti díjat, hogy a továbbiakban a bizottságnak kell fizetniük havi rendszerességgel.

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpont szerint az iszlamisták mára az összes keresztény ingatlanra rátették a kezüket. A terrorszervezet viselkedése nem újszerű, mivel az általuk uralt területeken kiépítették a saját adminisztrációs, fenntartó és végrehajtói intézményüket.

A dzsihadisták nem csak a magántulajdonban, hanem az egyházi fenntartásban működő ingatlanokat is lefoglalták. A tartományban lévő keresztény templomokat, iskolákat, szociális és egészségügyi intézményeket katonai bázisokká, lőszerraktárakká és saría központokká alakították át.

Az iszlamisták által uralt tartományban közel harmincezer keresztény élt, többségük Jisr Al-Shughour Yaqubiya, Al-Qaniya, Al-Jadeda, Al-Ghasasina, és Halouz településeken. Ezen felül az azonos nevű tartományi székhelyen majd 2000 keresztény család lakott. Mára alig 10 keresztény él az iszlamisták uralta vidéken, többségük idős ember, akik nem tudtak elmenekülni a terrorhullám elől.

Iratkozzon fel hírlevelünkre