Körvonalazódott a fulánik taktikája, Nigéria viszont képtelen reagálni

Újabb támadás érte Kaduna államot; földműveseket űztek el, hogy a tízezernyi állatot legeltessenek földjeiken.

Újabb támadás érte április 19-én Nigéria Kaduna államának egyik települését, Angwan Magajit – jelentette a persecution.org. A fuláni elkövetők négy kereszténnyel végeztek, akik feltehetően katolikusok és/vagy evangélikusok voltak.

A támadás több mint két órán át zajlott.

A fegyveresek legalább 38 házat leromboltak. Ez a benne élt családok számára nem csak azt jelenti, hogy nem tudják hol lehajtani fejüket, de a járványügyi korlátozásoknak sem tudnak semmilyen szinten eleget tenni, hiszen megszűnt létezni a hely, ahol elszeparálódhattak volna.

Az elkövetők nem csupán a házakat célozták, de élelmiszertárolókat és egyéb raktárakat is felgyújtottak. Tettüket feltételezhetően a falu életének ellehetetlenítése motiválta.

Az utóbbi négy évben, mióta a fulánik erőszakos cselekedetei egyre növekvő ütemben terrorizálják a nigériaiakat, világossá vált, hogy a szélsőséges iszlamista fegyveresek nem csupán a keresztények teljes elűzetését kívánják végbevinni, de azzal, hogy az alapvetően földművelésből élő keresztényeket földjeikről elűzik, a fulánik a saját, nomád körülmények közt tartott állataiknak akarnak legelőket megkaparintani.

Bár a konfliktus már rég túlmutat a vallásközi feszültségeken, szomorú látni, hogy a nomád kontra letelepedett életmód viszálya még mindig alapvető mozgatórugója a terrorista népcsoportnak.

A területekre, ahonnan az épületek felégetésével, az élelmiszer-tartalékok megsemmisítésével és a mészárlással sikeresen elűztek mostanra már több százezer embert, jellemzően néhány órával később a fulánik bevezetik az állataikat legeltetni.

Nigéria kormánya még nem lépett fel érdemben a fulánik terrorja ellen. A népcsoportnak a tavalyi évben több ember vére tapadt a kezéhez, mint a Boko Haramnak, ennek ellenére a kormányzati kommunikáció nagyon ritkán említi a fuláni fegyvereseket.

 

Kiemelt képünk forrása a persecution.org.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre