Mikor unják meg végre ezek a bukott arcok, hogy a sikereseket zsűrizzék?

„A COVID-19 ellen folytatott küzdelemben az autokráciának utat engedve mérgezi meg Magyarország az európai eszményeket”– áll a CIVICO Europa felhívásában.

Április 20-án tizenkilenc balliberális európai lappal karöltve és 73 európai személyiség aláírásával „megerősítve” jelentette meg értekezését a CIVICO Europa, melyben az Európai Bizottságot Magyarország megbüntetésére szólítja fel.

Dolgozatuk Orbán Viktor kormányzásáról és az ellene szükséges fellépésekről a magyar sajtó egyik baloldali-liberális orgánumában, a Népszavában jelent meg, így már magyarul is olvasható, milyen aggályai vannak a CIVICO Europának Magyarországgal szemben.

Például, hogy „mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba”. Egy másik bekezdésben a következő olvasható: „Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot. Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt”.

És a végkövetkeztetés: „egy gyakorlatilag meghatározatlan időtartamra felruházni a kormányt, hogy rendeletekkel kormányozzon, súlyos megsértése az EU szerződéseinek, az Alapjogi Chartának, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Ez az oka annak, hogy Orbán demokrácia elleni támadását el kell ítélni és szankcionálni kell, s ez most minden korábbi esetnél fontosabb” – írja a Népszava. Ezért a CIVICO Europa felhívja az Európai Bizottságot, hogy minél előbb reagáljon ezekre és szankciókat alkalmazzon, melyeket az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül elfogadhat.

Csak egy újabb felesleges kirohanás?

Első olvasásra a cikk csak egy újabb Magyarország elleni szóbeli támadásnak tűnik, ugyanakkor felmerül a kérdés, miért tartják fontosnak ismét elővenni az országot, egy nappal azután, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke már lezárta ezt a vitát. Még április 19-én a közszolgálati cseh hírtelevízió egyik vitaműsorában nyilatkozta: „Egyelőre nem aggódom.

Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel”.

A könnyebb megértést segítheti, ha a dolgok mögé lesve megnézzük, kik is állnak a CIVICO Europa hátterében, és kik azok a „prominens” európai személyiségek, akik aláírásukkal támogatják a felhívást.

Kovács Zoltán államtitkár röviden reagálva a következőket írta Facebook-oldalán: „utánanéztem, hogy kik is állnak a CIVICO mögött, és mit is mondjak, nem kellett csalódnom: mind a négy tag balos.

Ott van rögtön Magyarország nagy „barátja”, a Soros-kedvenc Guy Verhofstadt.

Francesca Ratti, aki a Spanyol Szocialista Munkáspárt tagjának, Enrique Barónnak volt a kabinetjében az Európai Parlamentben. Guillaume Klossa, aki a francia szocialista Jean-Pierre Jouyet-nek volt tanácsadója. És végül, de nem utolsó sorban Andor László korábbi uniós biztos, MSZP-tag. Díszes társaság, mit mondjak”. Plusz poénnak nevezve megjegyzi, hogy a tizenkilenc lap nevéből négyet nem sikerült helyesen feltüntetniük. (Úgy látszik, nem csak idehaza szenvednek a helyesírási szabályok hiányosságaitól a baloldali eszmerendszer pártfogói.)

Lánczi Tamás politológus Mozgástér című blogjában veszi részletesebben górcső alá, kik is valójában a fent említett személyiségek, és mit érdemes tudni róluk.

Elsőként Andor Lászlót említi, akit a CIVICO honlapján Lazslo Andor-ként tüntettek fel. „Nevét a Kunhalmi Ágnes-féle nagy helyesírási szabályzatból másolhatták át a petíció szövegezői, mi magyarok leginkább Andor Lászlóként ismerjük. Legutoljára 2018-ban hallhattunk felőle, amikor Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt tanácsadói csapatát vezette. Korábban pedig Gyurcsányék előretolt ékje volt az Európai Bizottságban.”

Ezután Guy „Verhofstdat” következik – bár helyesen írva „Verhofstadt” lenne –, akiről megjegyzi, hogy az elmúlt években igen kellemetlen korrupciós ügyei kerültek nyilvánosságra. Az egyik ilyen volt, amikor 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar igazgatóságának volt tagjaként évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott.

A harmadik kezdeményező a francia Guillaume Klossa, a CIVICO Europa társelnöke. Ő már 2012-ben is a 7-es cikkely bevetése és Magyarország ellen harcolt. Úgy látszik, 8 év alatt sem fáradt bele.

Negyedik kezdeményezőként az olasz politikusnő, Francesca Ratti, a CIVIDO másik társelnöke következik. Martin Schulz idejében az Európai Parlament főtitkár-helyetteseként dolgozott. A mellett a Schulz mellett, „akinek legmagasabb iskolai végzettsége nem éri el az érettségi szintjét, EP-elnökként pedig jeleskedett hazánk rágalmazásában” – folytatja sorait a politológus.

Lánczi Tamás az aláírók háza táján is szétnézett. A külföldi névsorból két személyiséget érdemes kiemelni. Rui Tavarest, a kommunista nézeteket valló exképviselőt, akinek nevéhez a 2013-ban elfogadott Tavares-jelentés kapcsolódik, és aki 2018-ban is az nyilatkozta, hogy az ország újabb lépést tett a fasizmus felé. (Arról a Mandiner nyomán már írtunk, hogy Tavares azóta egy mikropárt elnöki tisztjét is betöltötte Portugáliában, 0,7 százalékos választási „eredményt” tudva magáénak – a szerk.)

Jean-Claude Juncker neve se kerülje el a figyelmünket, hiszen ő már több mint egy héttel ezelőtt azt találta mondani, „hogy Brüsszelnek sokkal szigorúbban kellene reagálnia a magyar koronavírus-törvényre” – olvasható a cikkben.

Végül nézzük meg, kik azok a magyarok, akik szintén csatlakoztak a felhíváshoz!

Köztük van Bozóki András, a Gyurcsány-kormány minisztere, „Gabor Horvat”, azaz Horváth Gábor (az újabb helytelenül feltüntetett néven már meg sem lepődünk), a Népszava volt főszerkesztője, aki „aláírásával a függetlenobjektív sajtómunkások táborát erősíti”. És végül Léderer Sándor, a K-Monitor társalapítója és ügyvezetője, akiről ne felejtsük el megemlíteni, hogy 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott még 2002-ben, mert ledöntötte a Regnum Marianum helyén álló keresztet…

„Andor László, Rui Tavares, Jean-Claude Juncker és Horváth Gábor. Egy pillanatra hunyjuk be a szemünket, és idézzünk fel három sikeres dolgot, ami az ő nevükhöz kötődik!

Könnyítek a feladaton: nem fejenként, hanem összesen!

Na, ugye, nem könnyű. Már csak egy kérdés maradt: mikor unják meg végre ezek a bukott arcok, hogy a sikereseket zsűrizzék?”– zárja sorait Lánczi Tamás blogjában.

 

Kiemelt képünk forrása a CIVICO Europa Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre