Egy éve történt a keresztények elleni merényletsorozat Srí Lankán

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2019. április 21-én, húsvét napján követtek el merényleteket keresztények ellen Srí Lankán.

Az öngyilkos merényleteket három templomban és négy szállodában követték el Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve Batticaolában. Az eseményekben 257 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. Az áldozatok legtöbbje Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább negyvenen más államok polgáraiként tartózkodtak a támadások helyszínein.

A húsvéti templomrobbantások reggel fél 9 körül kezdődtek, a húsvéti misék alatt. A legtöbb áldozatot követelő robbantást a Szent Sebestyén templomban hajtották végre, ami 104 ember életét követelte. A 2009-es polgárháború óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény az országban.

A merényleteket később az Iszlám Állam vállalta magára, ugyanakkor a Srí Lanka-i kormány egy helyi szélsőséges iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaatot (NTJ) vádolta meg a támadások kitervelésével és végrehajtásával.

Srí Lanka: 3 templom, 6 bomba, 320 halott

A szinte egy időben történt véres eseményeket a világ számos országa elítélte. Itthon a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) akkor azt nyilatkozta, hogy a távoli földrészen történtek a világ keresztényei ellen irányultak.

Hazánkban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Evangélikus Egyház is adománygyűjtést szervezett. Mellettük több szervezet – a Vöröskereszt, valamint a baptista, az ökumenikus és a máltai szeretetszolgálat – is segített a Srí Lanka-i merényletek érintettjeinek.  

A magyar kormány a Hungary Helps Program keretén belül 9 millió forint gyorssegélyt ajánlott fel akkor a sérült túlélőknek és az árván maradt gyermekeknek, melyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium 11 millió forint értékű humanitárius gyorssegéllyel csatlakozott.

A magyar állam és az egyház közösen segít a Srí Lanka-i rászorulóknak

Otthon emlékeztek meg az évfordulóról

A kijárási tilalomra való tekintettel mindenki a saját otthonában emlékezett Srí Lankán az iszlamista merényletsorozat áldozataira. Malcolm Randzsith bíboros, Colombo érseke, a helyi katolikus egyház feje arra kérte a papokat és a híveket, hogy gyújtsanak gyertyát, és imádkozzanak az áldozatokért, a szinte egyidejű támadások időpontjában pedig szólaljanak meg a harangok, és mindenki kétperces csenddel emlékezzen.

Az évfordulóra egyébként több nyilvános megemlékezést is terveztek, ezeket azonban a kijárási tilalom miatt le kellett mondani.

Még tavaly ősszel tartottak elnökválasztásokat Srí Lankán, azóta Maithripala Sziriszena akkori elnököt és kormányát is vádolják a történtekért. A jelenlegi parlament azzal is megvádolta Sziriszenát, hogy „aktívan akadályozta” a nemzetbiztonsági szervek munkáját. Eljárás a volt belügyi államtitkár és a volt rendőrfőkapitány ellen is folyik. Az ügyben jelenleg több mint 200 ember van őrizetben, akiket a támadások kitervelésével vagy a végrehajtásban való részvétel gyanújával vádolnak.

 

Forrás: MTI, S4C News

Iratkozzon fel hírlevelünkre