A holokauszt magyar áldozataira emlékezünk

Az ideológiai alapú zsidóüldözések és tömeggyilkosságok a 20. századi európai történelem legsötétebb fejezetei közé tartoznak. 1944. április 16-án, Kárpátalján kezdődött a magyarországi zsidóság gettóba kényszerítése, mely 2001-től a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Idén az országos megemlékezések az online térbe költöznek, de el nem maradnak.

1944. március 19-én a Wehrmacht csapatai megszállták Magyarországot. Hazánk ezáltal elveszítette függetlenségét. A németellenes Kállay Miklós miniszterelnököt azonnal elmozdították tisztségéből, utódja a német követeléseket kiszolgáló, korábbi berlini nagykövet, Sztójay Döme lett. Tíz nappal később a kormánygyűlés döntött a magyarországi zsidók további jogfosztásáról. Áprilisban megkezdődött a magyarországi zsidók kisemmizése, gettóba zárása, majd nem sokkal későbbi Nyugatra deportálása és előre kitervelt megsemmisítése.  

A sárga csillag viselésére kötelezett zsidó házaspár a Ráday utcában, 1945 (Forrás: Fortepan.hu)

1944 májusa és júliusa között az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több százezer magyarországi zsidót öltek meg, melyről elsőnek megszökött foglyok adtak hírt. A koncentrációs táborokat felszabadító szövetséges csapatokat is megdöbbentette a náci hátországban működő halálgyárak gépezete.

A hazai zsidóság veszteségét ma is nehéz felfogni: a korabeli Magyarország területéről több mint 400 000 zsidó származású magyar állampolgár vesztette életét.

A 1941 és 1945 között a diszkriminatív, illetve emberellenes bűncselekmények nem csupán a hazai zsidóság, hanem az egész magyar nemzet tragédiája. 1944. március 19-vel az ország szuverenitása elveszett, azonban sokakat terhel felelősség a zsidóság tragédiájában. Máig számos nyitott történelmi kérdés várja a megválaszolását.

Ma a koronavírus-járvány miatt a központi és önkormányzati megemlékezések az online térbe költöznek, és ott emlékeznek meg a vészkorszakról. Nemzeti ünnepek és emléknapok hivatalos Youtube-oldalán többek között elérhető Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője, Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról, valamint Mezei Mónika rendkívüli történelemórája.

A Debrecen TV jóvoltából elérhetővé vált az „Akik lelke megmaradt a hitben” című megrázó dokumentumfilm, valamint egy hétig ingyenesen elérhető a Saul fia, a hónap végéig pedig a Sorstalanság és a Jób lázadása is.

Mezei Mónika rendhagyó történelemórája

 

Kiemelt képünk forrása: Lengyelország, az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor, 1944-ben. (Fortepan.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre