A járvány ellenére Magyarország továbbra is szolidáris az üldözött keresztényekkel

A koronavírus-járvány és a háborúk miatt sok országban a keresztények nem tudják megünnepelni a húsvétot, illetve az izraelita vallásúak otthonaikban köszönhetik a pészahot. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője nyilatkozott a Heti TV-nek.

Azbej Tristan államtitkár szerint ahol az iszlámnak a szélsőségesebb vahabita és szalafita irányzata van jelen, ott minden évben merényleteket, robbantásokat követnek el a keresztények legfontosabb ünnepén.

– Ilyenkor nekünk segítséget kell nyújtanunk, gyorssegélyeket küldenünk – mondta a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Azbej Tristan szerint a magyar emberek szolidaritását a világ a Hungary Helps Program keretén belül ismerte meg. Viszont most olyan időket élünk, amikor a segítő Magyarországnak magának kell segítenie. Ezért az eddig elkezdett támogatásokat fenntartja a magyar kormány, viszont a jövőbeni segítségeket bizonytalan időre felfüggesztik.

– Az elmúlt hetekben a Hungary Helps Program kedvezményezett országaiból karitatív feladatot ellátó és egészségügyben dolgozó embereket, illetve tartalékos katonákat hívott haza a magyar kormány megbízásából az államtitkárság – közölte Azbej Tristan.

Az államtitkár fontosnak tarja az évek során kiépített kapcsolathálózatot, ezért afrikai és közel-keleti támogatott közösségekkel fenntartják a kapcsolatot, viszont a járvány miatt ez csak az interneten keresztül lehetséges.

Iratkozzon fel hírlevelünkre