Isten átírta az értékeinket: Tedd le a fontosat, hogy megkapd a Legfontosabbat!

A járvány kezdetekor a Budapest-Káposztásmegyeri Református Egyházközség az elsők között kezdett online istentiszteletet tartani. A gyülekezet lelkész házaspárját – akik egyébként 5 gyermek boldog szülei – arról kérdeztük, ők miként élik meg a járványidőt, hogyan készülnek húsvét ünnepére?

Vegyes érzelmekkel éljük meg, éljük át ezt az időszakot. Furcsa online módra átállni, amikor nekünk a személyesség a lényeg – és a találkozások a fontosak.

De pozitív átélni a családunk együttlétét. Most nagylányunk is itthon van vidékről – együtt írjuk a leckéket, dolgozatokat az általános iskolásainkkal….

Zámbóné Ivanics Hajnalka lelkész és Zámbó András vezető lelkész 25. házassági évfordulójukon, 2019-ben

Van egy kis szünidő- vagy szombatfélév-érzésünk, hiszen nem kell 8-ra iskolába menni, nem kell rohangálni a hittanokra, gyűlésekre, programokra – lassult az élet egy kicsit.

De be kellett hoznunk a számítógéptechnikai/informatikai lemaradásunkat – rengeteget ülünk a gép előtt a távoktatás és a közösségi, konferenciatalálkozók miatt.

Hívogatjuk telefonon az időseinket, szerveződik a bevásárlószolgálat, sorra alakulnak a házi csoportok interneten és egyéb módon.

Az online istentiszteletre az elsők között tértünk át – először a Facebook felületét használva, majd a könnyebb elérhetőség miatt a Youtube-ot. Az online nézettség már eleve nagyobb számokat hozott, mint a valóságos jelenlét… Bár lehet, hogy csak belenéztek sokan, és nem nézték végig. Mindenesetre sok visszajelzést kaptunk vidékről is, hogy néztek/hallgattak minket.

Most az ünnepre is így készülünk.

Különleges húsvét lesz ez a mostani, hiszen különleges böjt előzi meg. Most nem csak hústól és bizonyos ételektől tartózkodunk, hanem egész eddigi életrendünket kell megváltoztatni. Isten átírta az értékeinket: Tedd le a fontosat, hogy megkapd a Legfontosabbat!

Használjuk ki a krízis adta lassulást! Hívjuk fel szeretteinket, értékeljük a családi, baráti kapcsolatainkat! Töltsünk szeretteinkkel minőségi időt: beszélgessünk, játsszunk együtt sokat! Rendezzük a fényképalbumainkat és a kapcsolatainkat – egymással és Istennel is!

Az online istentiszteletekkel átjárhatóbbá lettek a templomaink: az ország minden tájáról hallgathatnak minket, miközben el sem mozdulnak a helyükről. Az úrvacsorát is tervezzük közvetíteni. Izgalmas dolog levélben felkészíteni az embereinket, hogy most gyakorolni kell papi tisztüket (mi protestánsok az egyetemes papságban hiszünk), és a család papjaként kell majd osztaniuk szeretteiknek az úrvacsora szent jegyeit! Hisszük, hogy ahogy Jézus is áldozatot hozott értünk, de feltámadt, úgy ennek a helyzetnek a szenvedése és vesztesége is hozhat megújulást, feltámadott életet nekünk!

Áldja meg Isten ezt a húsvétot, és hozzon lelki ébredést!

Zámbóné Ivanics Hajnalka lelkész és Zámbó András vezető lelkész, Káposztásmegyeri Református Gyülekezet

 

A Zámbó András vezető lelkész által március 29-én tartott online istentisztelet itt tekinthető meg.

 

Kiemelt képünkön a Káposztásmegyeri Református Templom látható. Forrás: A Káposztásmegyeri Református Egyházközség Facebook-oldala

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre