Koronavírus: már két afrikai főpásztor betegedett meg

Pozitív lett Philippe Ouédraogo Burkina Fasó-i bíboros koronavírustesztje - vele együtt két afrikai főpapról tudjuk biztosan, hogy fertőződött, jelentette a CNA.

A katolikus hírügynökség szerint Ouédraogo bíborost Burkina Faso fővárosának, Ouagadougou-nak egyik kórházába szállították. Jó állapotban van, munkatársai pedig karanténba vonultak.

Ouédraogo az információk szerint a második afrikai püspök, aki elkapta a koronavírus-fertőzést. Korábban egy nyugdíjas érsek, Séraphin François Rouamba tesztje lett pozitív. Amikor az idős főpásztor fertőzésének ténye biztos lett, kórházba szállították. A 78 éves nyugalmazott püspök állapota a hírek szerint stabil.

Burkina Fasó-ban van a legtöbb koronavírus-fertőzött egész Nyugat-Afrikában, 249 esetről szólt a március 31-i orvosi jelentés, amit a Johns Hopkins Egyetem koronavírussal foglalkozó központja adott ki. A vírus Afrika 47 országában terjedt el, Észak-Afrikában, Egyiptomban, Algériában és Marokkóban több mint 500 esetet jeleztek; Dél-Afrikából pedig 1300 fertőzött betegről szól a jelentés. Nigéria legnagyobb városában, Lagosban, a legnépesebb afrikai városban, amelynek 20 millió lakosa van, kötelező kijárási tilalmat rendeltek el.

Zimbabwe és Mauritius hasonló rendelkezéseket léptetett életbe, Dél-Szudán és Zimbabwe katolikus püspökei mindenféle nyilvános istentiszteleti tevékenység felfüggesztését rendelték el.

 

Burkina Faso-ban nehéz a keresztények helyzete

A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében támogatja a nyugat-afrikai ország keresztény közösségeit. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár december elején Burkina Fasoban járt, ahol személyes tapasztalatok alapján a helyiek bevonásával  vizsgálta meg, milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt Európába hozni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre