Orbán: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

A koronavírus-indokolta gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről tett bejelentést a miniszterelnök hétfőn.

A koronavírus-indokolta gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről tett bejelentést a miniszterenők hétfőn közösségi oldalán és az M1-es csatornán. Az akcióterv második üteme ma kezdődött el.

Tíz évnyi megfesztített munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor megérkezett a koronavírus-járvány – jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfő déli, közösségi oldalán tett bejelentésében. Mint mondta, igazságtalan a helyzet, amibe kerültünk, nem tehetünk róla, de ettől még komoly kihívással kell szembenéznünk. Úgy fogalmazott: a jelen helyzetben egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és annak gazdasági következményeivel, egyszerre kell

menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről.

Arról is beszélt: nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra.

Akcióterv: Ma indul a második etap

A gazdaságvédelmi akciótervvel a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, „mi annyit hozzunk létre” – mondta a miniszterelnök. A terv megvalósítása három ütemben valósul meg, az első már megtörtént – mint emlékezhetünk rá, ennek része egyebek mellett a banki hitelek törlesztésének felfüggesztése és számos vállalkozói közteher-elengedés.

A mai nappal veszi kezdetét a második szakasz, amelyben öt program indul el:

  1. Munkahelymegőrzés: az állam átvállalja a bérköltségek egy részét a munkaadóktól rövidített munkavégzés esetén.
  2. Munkahelyteremtés: az állam beruházásokat támogat új munkahelyek létesítése érdekében, mintegy 450 milliárd forint értékben.
  3. Kiemelt ágazatok újraindítása: a kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart. 
  4. Vállalatfinanszírozás
  5. Családok és nyugdíjasok védelme: négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ami azt jelenti, hogy 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is – ismertette a miniszterelnök.

Orbán úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfõ mögött Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (balról jobbra). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő közölte, hogy Palkovics László innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig „mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet” – tette hozzá.

Változik a költségvetés

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány – jelentette be Orbán Viktor. Azt is közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől, az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik. A miniszterelnök kijelentette, 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre