Járvány ide vagy oda, van, ahol még a betegekért imádkozókat is letartóztatják

Nepálban letartóztattak egy keresztény nőt, mert valótlanságot terjesztett a vírusról. Jogosan?

Március 29-én a rendőrség „a vírusról való félrevezető információk terjesztése” miatt tartóztatott le egy keresztény asszonyt, írja az ICC. Ez már a második ilyen eset a térségben. A 37 éves Janaki Dhuganát Chitwanban vitték el a rendőrök.

A jelentések szerint a nő téveszmés volt, azt állította: „Ha hiszel Jézusban és keresztény vagy, nem kaphatod el a koronavírust.”

Az eset szomorú, és bár a nőt ez alapján nem mondanám téveszmésnek, csupán aluledukáltnak mind teológiailag, mind virológiailag, érthető, hogy az ilyen jellegű valótlan információk terjedését meg kell akadályozni. 

Kérdés, hogy az 5000 rúpia (kevesebb mint 15000 forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezhető nő bezárása megfelelő eszköz-e a fals híresztelés terjedésének megakadályozására, főleg egy olyan országban, amely amúgy is erősen birkózik a vallásszabadság kérdéskörével,

avagy inkább segíteni kéne a kereszténységen belül amúgy is gyorsan terjedő teológiai válaszok mind szélesebb megismerését, amelyek kifejtik, miért életveszélyes viselkedés és ezzel együtt nettó hazugság az, amit a nő állított.

A helyi lelkipásztorok beszámoltak arról, hogy a nő sokszor imádkozott a betegekért a templomban, a környékbeliek ezt sokszor sérelmezték is, azonban eddig jogilag nem tudtak fogást találni rajta, ugyanis nem nyilvánosan cselekedett.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre