Az otthoni imádságban segít a püspöki konferencia

Virágvasárnap elmúltával, a nagyhétben a hívő embernek még nagyobb igénye van az Istenhez való közelségre, az imádságra, így még nagyobb hiányt jelent az, hogy a járvány miatt nem lehet a templomokban részt venni a miséken. Az online hitélet ugyan valamelyest megoldást jelent, mégsem tudja pótolni azt, amit a templomban átélhet ilyenkor az ember. Hogy a húsvétra való felkészülés mégis a legteljesebb lehessen, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy segédanyagot állított össze.

Javaslataik szerint néhány egyszerű lépéssel sokkal meghittebbé tehetjük a bekapcsolódást a misék tévés, rádiós, vagy online közvetítésébe. Azt kérik, hogy kezdés előtt hangolódjunk rá megfelelően a liturgiára és 

ha megoldható, készítsünk házi oltárt is.

Fontos, hogy távolítsunk el a környezetünkből mindent, ami zavaró lehet, halkítsuk le az elektromos készülékeket és kapcsoljuk ki a telefonos alkalmazásaink értesítését is. Az MKPK azt is javasolja, hogy otthon is imádkozzunk úgy, ahogyan azt a templomban megszoktuk, vagyis testtartásunkban, gesztusainkban is kövessük a szentmise rendjét. Azt is kéri a püspöki konferencia, hogy

végezzünk otthon is lelki áldozást, amelyet lehetőség szerint előzzön meg a tökéletes bánat.

Az MKPK következő javaslata, hogy minden nap olvassuk a Szentírást és online, vagy telefonos applikációval kapcsolódjunk be a Nagyhét Zsolozsmáiba is. Az élő közvetítéseket pedig például az ingyenesen letölthető Adoremus liturgikus kiadvánnyal is követhetjük.

A dokumentum az otthoni keresztutak végzéséhez is ad segítséget és azt javasolja például, hogy ahol kisgyermek van, érdemes a keresztút állomásai közül egyet kiválasztani, amelyekről lehet velük beszélgetni, vagy amelyeket le is lehet rajzolni, vagy el lehet készíteni otthon található alapanyagokból.

Ha a felsoroltakon túl a többi hasznos tippre és linkre is kíváncsi, itt mindet magtalálja!

Iratkozzon fel hírlevelünkre