Zacher Gábor: Mentálisan kellene felkészíteni az embereket

Tegnapi élő műsorunkban a koronavírus és a karantén kérdését jártuk körbe, amelyen belül nem csak a testi jólétre kell odafigyelnünk, hanem mentális és lelki egészségünkre is. A függőségeink (alkohol/kényszerevés) és a családon belüli erőszak könnyedén és hamar megjelenhetnek az amúgy is feszült élethelyzetben. Zacher Gábor toxikológus az adásban felhívta a figyelmet a lehetséges buktatókra, és tisztázta a járvánnyal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Zacher Gábor elmondta: nem meglepő, hogy az emberek különböző felületeket és letölthető programokat használnak a közösségi események és kontaktusok fenntartására, hiszen szükségük van a barátaikra és környezetük kapcsolódására a személyes találkozás korlátozása és karantén után is. Tisztázta, nem tudják a jelenlegi helyzetet modellezni, hogy mi várható pontosan, hiszen nem volt még ilyen helyzetre példa. A toxikológus két problémát vázolt föl, amelyeket nagyon könnyen előhozhat a jelenlegi helyzet:

  1. Az ember jelen esetben hajlamosabb arra, hogy napközben is alkoholt fogyasszon: feszült, nem tudja, mi lesz, áramlanak a negatív hírek stb., ráadásul nincs jobb feszültségoldó, mint az alkohol. Alapvetően sok alkoholbeteg, májbeteg ember él Magyarországon, és a 0-24-ben otthon tartózkodásnak ilyen szempontból bőven lehet negatív hatása.
  2. Evés: jelenleg otthon van mindenki – kicsit dolgozik, kicsit eszik, kis nasi…

– A járványhelyzet, főleg, ha az embereknek lesz pénzük, az amúgy is elhízott magyar lakosságnál súlygyarapodást fog okozni. Nem beszélve arról, hogy az alkoholnak magas a kalóriatartalma, és emellett nem is mozognak az emberek – mutatott rá Zacher Gábor.

Ajánlott futni jelenleg a szabadban?

A toxikológus leszögezte, a mozgás és a szabad levegőn tartózkodás jelen esetben nagyon fontos. Javasolja a futást vagy az erőltetett sétát – természetesen nem falkában, hanem egyénileg, olyan helyeken, ahol elkerülhető a tömeg és a társas érintkezés.

– Ajánlott, hogy egyedül fuss, betartva a szabályokat, és kerülni azokat a helyeket, ahol sokan vannak. A mozgás immunerősítő, a napfény is jót tesz,

fontos az egészségügyi séta – magyarázta Zacher.

Elmesélt egy személyes példát: napi futása alkalmával a Bálna előtt együtt ücsörgő, borozó fiatalokat látott. Hangsúlyozta a szakember, hogy rájuk is hat a vírus, hallunk híreket, amelyek lélegeztetőgépen lévő fiatalokról számolnak be, vagyis rosszul hiszik a fiatalok, hogy őket kihagyja a vírus.

Számokkal a vírus terjedése ellen

– Ha én a normális életmódomat folytatom, miközben fertőzött vagyok, akkor egy hónap alatt 400 embert fertőzök meg. Ez a kontaktszámunk. Ha ezt 50%-kal csökkentem, akkor gyakorlatilag 40 körüli lesz a kontaktszám, ha pedig 75%-kal csökkentem, akkor mindössze 2,5 lesz ez a szám. És ez a nem mindegy! – magyarázta Zacher. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ha tíz méterről beszélgetünk valakivel, akkor nincs veszély, kizárólag kontaktus létesítésekor merül fel a fertőzés kockázata.

Mikor viseljünk maszkot – és milyet?

A WHO javaslata szerint az viseljen maszkot, aki fertőz vagy hordozó. Viszont a hordozó lehet tünetmentes, ezért fontos, hogy akinek látszólag semmi baja, de fertőzött, viseljen maszkot! Azonban a maszkok minősége is fontos szempont a viselésük kapcsán.

A sebészi maszk 3-4 óra alatt elhasználódik, és ezután már nem véd. Veszélyes hulladéknak minősül, amit gyűjtőkben vagy gyógyszertárakban kellene leadni, hogy elégessék őket.

Varrhatunk három-négy otthoni maszkot, amelyekbe belülre egy zsebet is kell készíteni, hogy belehelyezzük a nedvszívó anyagot. A legjobb nedvszívó anyag pedig nem más, mint az intimbetét, és ebben az esetben kizárólag a betétet kell cserélni, a maszkot klór tartalmú folyadékban kell áztatni 10-15 percig.

Tátratea mint fertőtlenítőszer

Zacher kiemelte, hogy vannak olyan felületek, amelyeken a vírus akár hét-kilenc napig is megmaradhat, de ha magas klórtartalmú anyaggal vagy 65-68%-os alkoholtartalom fölötti folyadékkal fertőtlenítjük, akkor elpusztítható a vírus. Például a tátratea fekete változata, amely 72%-os, tökéletesen alkalmas erre a feladatra.

A patikában kapható 96%-os alkoholt kicsit hígítsuk, hogy olyan 70% körüli folyadékot kapjunk, így az is alkalmas erre a célra.

Tönkremehetnek-e a kapcsolatok a karantén ideje alatt?

Érdekes kérdés, hogy ha a veszélyhelyzet sokáig fennáll, az említett példák, az összezártság, az alkoholfogyasztás, az ingerültség okozhat-e családi problémákat, megromolhatnak-e a kapcsolatok.

– Franciaországban vannak már olyan adatok, amelyek szerint

a családi erőszak 32%-kal megnőtt a karantén alatt. Ilyenkor pici szikra is elegendő a kirobbanásához. Nagyon fontos lenne, hogy a médiumok foglalkozzanak a mentális állapottal.

A testi dolgokat nem tudjuk tovább ragozni: a szabályok betartásánál többet nem tehetünk. De a mentális állapot… Hányszor halljuk, hogy ha egy hetet otthon lehetnék, megnézném a sorozatomat, stb. De mi van akkor, ha ez nem egy hét, hanem három-hat hónap? – teszi fel a kérdést a toxikológus. – Herótunk van mindentől, össze vagyunk zárva, a veszélyfaktor kívülről nyomja az embereket, a feszültség bentről, és ha belobban a szikra, megtörténhet a probléma. Ezzel sokat kellene foglalkozni, az embereket fel kellene készíteni erre. A jelenlegi történet két-három hete tart, de jó esély van rá, hogy el fog tartani négyszer, ötször ennyi ideig. És ahogy haladunk előre, a feszültségek egyre intenzívebbek lesznek, ráadásul ott vannak a „miből fogunk megélni?” és a „mi lesz velünk?” kérdések is. Ez alapból stresszállapotot okoz, és rontja az immunrendszert  – zárta gondolatait Zacher Gábor.

A teljes műsor ITT elérhető. Előző adásaink ITT találhatók meg.

 

Kiemelt képünk forrása az MTI/Mohai Balázs

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre