Vírusdepresszió ellen összegyűjtöttünk néhány igazán csodálatos gyógyulást

A világ aggódva figyeli, hogyan nő nap mint nap a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Szomorúan halljuk és olvassuk a híreket, borzadva nézzük, hogy egyes országokban milyen katasztrofális állapotok uralkodnak. Úgy tűnik, azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy leginkább az idősekre és a különböző krónikus betegségekben szenvedőkre veszélyes a koronavírus. Ezzel együtt is bizony bőven van okunk örülni, még ha erről meg is feledkezünk időnként.

A koronavírusról szóló hivatalos honlap gyors áttekintése után is látható, hogy a vírus szövődményeiben elhunytak legtöbbje 65 évesnél idősebb ember, és mindegyikük szenvedett egyéb krónikus megbetegedésekben is. A számok valóban ijesztők, különösen, ha kitekintünk a határainkon túlra, de mielőtt utat engedünk a teljes kétségbeesésnek és depressziónak, érdemes azokon a híreken és információkon is elgondolkodni, amik bizakodásra adnak okot.

A közösségi portálok igazi aranybányának tekinthetők ebből a szempontból, számos videót találunk gyógyulásokról és például arról, miként köszöntik tapssal az orvosok, az ápolók a kórházakból távozó koronavírus-fertőzésből gyógyultakat. 

Hogy a sok rémhír között megtaláljuk a jót is, összegyűjtöttünk olyan történeteket, melyek segítenek a bizakodásban. Íme!

Akikről nem is gondolnánk, hogy túlélhetik

Talán elsők között olvashattuk annak a Wuhanban élő idős hölgynek a történetét, aki 103 éves kora ellenére felépült a fertőzés okozta betegségekből. Ezzel ő lett a legidősebb wuhani lakos, aki legyőzte a koronavírust, és bizakodásra adott okot, hogy az idősek is felépülhetnek a legtöbbször halálos kimenetellel végződő kórból.

Az Egyesült Államok Oregon államában él az a fertőzésből felgyógyult férfi, aki a héten ünnepelte 104. születésnapját, és ezzel minden valószínűség szerint a járvány eddigi legidősebb túlélője. Az 1916-ban született Bill Lapschies az Edward C. Allworth Veterans’ Home nevű idősek otthonának az egyik első olyan lakója volt, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Március 5-től az első tünetek észlelésétől kezdve szobájában elkülönítve élt. A fertőzésből való felépülés és születésnapja alkalmából meglepetésbulit tartott családja és a személyzet az otthon falain kívül, természetesen betartva a járvány idején szükséges szociális távolságtartást.

Térjünk vissza Európába, azon belül is az unió egyik legrosszabb helyzetében lévő országába, Olaszországba! Mint tudjuk, Olaszországé a világ második legidősebb társadalma, ami azt jelenti, hogy a lakosság körülbelül 23 százaléka 65 éve feletti. Így nem véletlen az sem, hogy a halálozási ráta ilyen magas. Ugyanakkor a jövőbe vetett bizalmat erősíti a 101 éves Mr. P. története.

Az olaszországi Rimini városában élő 101 éves Mr. P.-nek még múlt hét szerdán lett pozitív a koronavírus-tesztje, de csodával határos módon már felépült a fertőzésből, és a héten hazatérhetett családjához. Az idős férfi története már csak azért is mesébe illő, mert túlélte az 1918 és 1920 közötti spanyolnátha-járványt, ami több mint 50 millió ember életét követelte abban az időben. A II. világháború idején aztán a holokauszt állította további megpróbáltatások elé, amit szintén túlélt, így története most is reményt az embereknek, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Szintén Olaszországban, Modena északi tartományában él a 95 éves Alma Clara Corsini, akit még március 5-én szállítottak kórházba a vírus tüneteivel. Az idős hölgy – akit nem kellett vírus elleni terápiával kezelni – múlt héten térhetett vissza abba az idősek otthonába, ahol kórházba kerülése előtt élte mindennapjait – olvasható a New York Post honlapján.

Az angliai, II. világháborús hős, Jack Bowden 98. életévében jár. Vízmérgezés gyanúja miatt került kórházba, majd a nála jelentkező zavarodottság miatt az orvosok úgy döntöttek, hogy koronavírus-tesztet végeznek rajta. Az eredmény pozitív lett. Három nappal ezután kiengedték a kórházból. A Royal Bolton kórház vezetőségének véleménye szerint nem szorul kórházi kezelésre, így már otthonában várja a teljes felépülést. Az 1921-ben született Mr. Bowden története is az érdekességek közé sorolható, ugyanis gyógyszerésznek tanult, és a Penicillin előállításán is dolgozott a II. világháború alatt.

Olyan videókat, történeteket is találunk, amelyeken az egészségügyi dolgozók tapsa közepette indulnak haza a gyógyultak:

A fenti történetek és a videó is azt bizonyítja, hogy nem szabad kétségbeesni, igenis van fény az alagút végén. Mindezek mellett természetesen tartsuk be az előírt szabályokat, figyeljünk egymásra és önmagunkra! Mert együtt, közösen tenni mindig könnyebb és eredményesebb.  

Kiemelt képünk forrása: Fabio Massimo Costaldo/Twitter.

Iratkozzon fel hírlevelünkre