WHO: az európai halálos áldozatok 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem immunisak

Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel - mondta csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

Hans Kluge szerint az emberek milliárdjait karanténba kényszerítő és a világgazdaságot megrengető vírus okozta súlyos megbetegedésnek nem az életkor az egyetlen kockázata.

Az a felfogás, hogy a COVID-19 nevű betegség csak az idősebb embereket érinti, téves. A fiatalok sem legyőzhetetlenek! – mondta Koppenhágában tartott internetes sajtótájékoztatóján az igazgató.

Hans Kluge kijelentései egybehangzanak a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatójának, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak a megállapításaival.

A WHO adatai szerint az 50 év alatti igazolt fertőzöttek 10-15 százalékának vannak mérsékelt, illetve súlyos tünetei.

A betegség súlyos eseteivel találkoztunk tizen- és huszonéveseknél, sokan közülük intenzív ellátásra szorulnak, és egyeseket sajnos elveszítünk – mondta Hans Kluge.

Az igazgató közölte: friss statisztikák szerint 30.098 halálesetet jelentettek Európából, többségüket Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból. – Tudjuk, hogy ezeknek a haláleseteknek a több mint 95 százaléka 60 évnél idősebb paciens esetében következett be, a halálos áldozatok több mint a fele 80 év feletti volt.

Kluge szerint a halálos áldozatok több mint 80 százaléka szenvedett szív- és érrendszeri megbetegedésekben, magas vérnyomásba vagy a cukorbetegségben.

Kedvező viszont, hogy vannak jelentések olyan 100 év feletti paciensekről, akik a COVID-19 betegséggel kórházba kerültek, de azóta teljesen meggyógyultak – mondta.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!