Portugália ellátja a koronavírus-gyanús migránsokat

Portugália szabad egészségügyi ellátást biztosít a menedékjogot kérőknek és a migránsoknak a járvány rendkívüli helyzete alatt. Abban bíznak, hogy ezzel valamelyest megfékezik a járvány terjedését.

A koronavírus ideje alatt Portugália megadja a migránsoknak és a menedékjogokat kérőknek azokat a jogokat, melyek az állampolgárainak járnak. Vagyis lehetővé teszik az ország teljes területén az egészségügyi intézményekbe való szabad belépést és ellátást, remélve, hogy ezen intézkedésekkel megtörik a koronavírus terjedését. 

A rendelkezés egyértelműen „garantálja az ellátáshoz való jogokat mindazoknak, akik külföldi állampolgárok”, azzal a kitétellel, hogy közben az ügyük folyamatban van a protugál bevándorlási hivatalban, vagyis ők „ebben a helyzetben átmenetileg szabályosan tartózkodhatnak az ország területén” június 30-ig – nyilatkozta a pénteken a Portugál Miniszterek Tanácsa a CNN beszámolója szerint.

A döntést azzal magyarázzák, hogy ezzel csökkenteni akarják a közegészségügyi fertőzés rizikóját.

Portugália március 18-án éjféltől hirdette ki a veszélyhelyzetet. A miniszterelnök, Antonio Costa sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „a demokrácia nem lesz felfüggesztve”. 

Marcelo Rebelo de Sousa miniszter a COVID-19 járványt egy „igazi háborúnak” nevezte, amely igazi kihívás az országok számára „az élet és egyenlőség útján”. Méltatta a portugál állampolgárok viselkedését is, „akik példaadóan alkalmazták magukra az önkéntes otthonmaradást (karantént), ezzel megmutatva, hogy az ország bármit kibír és átvészel”.

Portugáliában jelenleg 8 ezer 251 fertőzöttet tartanak számon, az elhunytak száma 187, a gyógyultaké 43.

 

Az eredeti, angol nyelvű írás itt olvasható. 

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre