Elkészült a koronavírus-fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva – tudatta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az egységes szakmai szempontokat tartalmazó kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházi szakemberek számára a megelőzéssel és az igazolt betegek ellátásával kapcsolatban. A
neves szakemberek által készített dokumentum közérthető módon segíti a kórházakat a fertőzött betegek ellátására való felkészülésben. Például

iránymutatást nyújt a betegek osztályozásával, a környezetük fertőtlenítésével, a hulladékkezeléssel, a tárgyi eszközök beszerzésével és a megfelelő infrastruktúra kialakításával kapcsolatban.

Leírja a diagnózis és kezelés alapelveit is, ezen belül kitér a képalkotó vizsgálatok megfelelő alkalmazására, a fertőzés igazolására szolgáló mintavételi eljárásokra, és felsorolja a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézményeket is – írja a szaktárca.

Hangsúlyozzák: precíz, gyakorlatias összegzést ad a jelenleg rendelkezésre álló terápiás lehetőségekről.

A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait.

Külön felhívja a figyelmet arra, hogy minden beérkező beteg kapjon sebészi maszkot, amely jelentősen csökkenti az egészségügyi dolgozók megfertőződésének kockázatát. A könyv pontosan szabályozza a háziorvos, az Országos Mentőszolgálat és a kórházi személyzet betegekkel kapcsolatos teendőit is – olvasható a közleményében.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre