Újabb két amerikai államban zártak be az abortuszklinikák

A koronavírus-járvány sújtotta Amerikában egyre több állam dönt úgy, hogy beszüntet minden nem életmentő beavatkozást. Louisiana után így Texasban és Mississippiben is bezártak az abortuszklinikák.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Louisianában bezárt az állam három nagy abortuszklinikája, miután hivatalos döntés született arról, hogy a koronavírus-járvány idején elhalasztanak minden nem életmentő beavatkozást. A Lifenews.com beszámolója szerint  látszólag problémamentesen történt az átállás, nem úgy, mint Ohio esetében, ahol hasonló szabályozások mellett a mai napig végzik a beavatkozásokat.

Közben további két állam csatlakozott az abortuszmentességhez: Mississippi az Egyesült Államokban másodikként szüntette be a terhességmegszakításokat. A hivatalos tájékoztatás szerint le kell állítani minden olyan orvosi beavatkozást, amely halasztható és nem létfontosságú, hogy az egészségügy erőforrásai átcsoportosíthatóak legyenek a koronavírus elleni küzdelemre. Tate Reeves republikánus kormányzó maga is életvédő, s az intézkedéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: semmi létfontosságút nem lát a meg nem született gyermekek megölésében, így az állam egyetlen terhességmegszakításokat végző intézetének is végre kell hajtania a határozatot.

Texasban már korábban született hasonló döntés: az új törvény értelmében április 21-ig kell beszüntetni a nem létfontosságú beavatkozások végrehajtását, beleértve a terhességmegszakításokat. Itt azonban a végrehajtással eddig késlekedtek az érintettek: most azonban számos abortuszklinika bezárt vagy felfüggesztette ez irányú tevékenységét. Vannak azonban olyan intézmények, amelyek kivárnak, s jogi lépéseket fontolgatnak, hogy folytathassák tevékenységüket.

További államokban születtek hasonló döntések, de egyedül Marylandben vonatkozik a terhességmegszakításra is az intézkedés. Egyelőre nem ismeretes, hogy az abortuszklinikák ott elfogadták-e a határozatot. Más államok, például New Jersey, Washington, Kalifornia, Pennsylvania és Massachusetts szintén elrendelte a nem létfontosságú műtétek leállítását, de az abortuszok itt kivételt jelentenek, vagyis ezeken a területeken továbbra is folynak a terhességmegszakítások a koronavírus-járvány vészes terjedése ellenére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre