Keresztény lány szökött meg fogvatartóitól Nigériában

Ismét családjával élhet az a keresztény nigériai lány, akit két hónapja iszlamista fegyveresek raboltak el, majd arra kényszerítették, hogy térjen át az iszlámra.

Több mint két hónapnyi fogság után sikerült megszöknie annak a kiskorú nigériai lánynak, akit Kaduna városból raboltak el.

Sadiya Amost január 5-én Kadunaban hurcolták el iszlamista fegyveresek. A helyi anglikán templom  és Hausa Christians Foundation (HACFO) nevű keresztényeket védő civil szervezet vezetői felszólították a hatóságokat, hogy minden erejükkel próbálják felkutatni az elrabolt kiskorú lányt.

Két nap elteltével Sadiya édesapja, Amos Chindo feljelentést tett a hatóságoknál, mivel attól tartott, hogy ha napokon belül nem kerítik elő a lányát, a fogvatartói az iszlám vallás felvételére és házasságra kényszerítik.

Nem sokkal később egy ügyvéd fenyegette meg, hogy vonja vissza a feljelentését, de Chindo nem tette meg.

Az ügyvéd összejátszott az egyik bíróval, és közösen meghamisították Sadiya születés anyakönyvi kivonatát, így 17 helyett már 19 évesként szerepel a nyilvántartásban, vagyis nagykorúként tekintenek rá a hatóságok, így tartózkodásáról és egy esetleges házasságkötéséről szabadon dönthet.

Az ügyvéd, aki állítása szerint Sadiya érdekeit képviseli, nem árulta el a lány tartózkodási helyét, és nem járult hozzá, hogy az apja beszéljen vele, míg a tárgyalás zajlik. – Egy héttel később a bíróság kiskorúként ismerte el a lány életkorát, és fenntartotta a szülői jogot ahhoz, hogy lányuk a családjánál maradjon – közölte a Linga.org.

A keresztények jogaiért is küzdő HACFO minden erőfeszítést megtett, hogy Sadiya minél hamarabb hazatérhessen, viszont az emberrablóknak és az ügyvédnek is nyoma veszett.

Sadiyanak végül az egyik éjszaka, amikor az őr elaludt, sikerült megszöknie, és visszatérnie családjához. Elmondása szerint az emberrablók kényszerítették, hogy áttérjen a muszlim hitre, majd azt akarták elérni, hogy hamis papírokkal nagykorúsítsák, hogy az egyikük feleségül vehesse.

Hausa Christians Foundation szervezet szerint az elmúlt években több száz keresztény lány járt hasonlóképpen, mint Sadiya. Az esetek többségében az elrabolt lányok soha nem kerülnek elő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre