„Olyan nincs, hogy idén nincs Pride!”

A 25. Budapest Pride Fesztivált eredetileg június 5-én, az azt kísérő felvonulást pedig július 4-én tartották volna meg. A koronavírus miatt azonban a szervezőknek másik időpontot kell keresniük, ugyanis, mint mondják, „olyan nincs, hogy idén nincs Pride!”.

A HVG interjút készített Csikós Ádámmal és Majercsik Jojóval, a Budapest Pride két sajtószóvivőjével. Elmondásuk szerint amint kitört a koronavírus-járvány, rögtön elkezdtek egyeztetni hetven ország Pride-szervezőivel, és több online konferenciahívást is indítottak. 

„Európa-szerte és az Egyesült Államokban is több felvonulást elnapoltak már, többek között Bukarest, Krakkó, Oxford, Los Angeles és Miami szervezői is így döntöttek. Illetve a budapesti transz pride-ot, a transznemű felvonulást is halasztották, a tervek szerint ősszel tartják majd meg”.

(Áhá, szóval már transzpride is van, ha valaki nem tudta volna! De senki ne féljen, ezek szerint ősszel megtartják!) 

Csikós Ádám az interjúban hangsúlyozza,

olyan nincs, hogy idén ne legyen Pride, ez csak akkor fordulhatna elő, ha a járványügyi helyzet az év végéig fennmaradna. 

Hozzátette, a jelenlegi tervek szerint egy hónapról tíz napra rövidítik a Fesztivált, augusztus 14-én, pénteken tartják majd a megnyitót, augusztus 22-én szombaton pedig a Felvonulást és a Rainbow Partyt.

Bár a szervezők közlése szerint akkor is megtartják a fesztivált, ha kabátban kell felvonulni, azért ez mégiscsak nagy érvágás lenne a polgárpukkasztó bagázsnak, akik évről évre azon versenyeznek, hogyan tudják egymást és a közvéleményt is minél jobban megbotránkoztatni. 

Vízhiányra és éhezésre számítanak közösségükben

Az idei fesztivál szlogenje egyébként „Vedd vissza a jövőd!”, saját programokkal tervezik ugyanis tematizálni a lakhatási, ökológiai és demokráciába vetett hit válságát az LMBTQ-emberek kapcsán.

„Hiszünk abban, hogy a szorongásra a legjobb válasz a közösségi cselekvés, erre buzdít a szlogenünk is”

– vallják a szervezők. Szerintük egyébként az ökológiai válság éhezéshez és vízhiányhoz vezet, amely sokkal jobban sújtja majd az olyan kisebbségi csoportokat, mint amilyen az LMBTQ-közösség. Hogy erre a következtetésre mégis hogyan jutottak a Pride szervezői, azt nem tudjuk, de valószínűleg arra elég, hogy ezáltal még több oka legyen sajnáltatniuk magukat. 

Büszkén említik, hogy idén először a Budapest Pride is csatlakozhat azon Pride-ok közé, amiket a város főpolgármestere nyit meg, hiszen Karácsony Gergely – sok más politikussal együtt – évek óta rendszeres résztvevője a felvonulásnak. 

Az LMBTQ-soknak mindenben sokkal rosszabb, mint neked. Jó?

A járványhelyzet miatt Majercsik Jojó szerint számos fiatal LMBTQ-személy lesz most összezárva kényszerből a nem elfogadó családtagjaival, emiatt verbális vagy akár fizikai erőszaknak lehetnek kitéve, és az ellenséges közeg miatt nagyobb lehet körükben a depresszió és az elmagányosodás érzése is.

S ha még nem sajnálnánk őket eléggé, hát tudjuk meg azt is, hogy az egész társadalmat érintő tömeges munkahelyvesztés fokozottan sújtja az LMBTQ-közösséget, hiszen ők nehezebben találnak új munkát, és a közösségen belül a transzneműeket még nagyobb mértékű hátrányos megkülönböztetés éri a munkaerőpiacon. 

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható. 
Kiemelt képünk forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre