Orbán Viktor: Rohamosan közelítünk a tömeges fertőzés időszakához

Cikkünk a bejelentés alatt folyamatosan frissül!

Az Operatív Törzs hétfő reggeli ülésén áttekintette a helyzetet és döntéseket hozott – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

várakozás helyett felvesszük a küzdelmet.

Még közösen sem tudjuk elhárítani a minket érő támadást, ezért volt szükség a veszélyhelyzet kihirdetésére több mint tíz nappal ezelőtt.

Jelentése szerint katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés zajlik az országban.

Az egyéni fertőzések szakasza után jelenleg a csoportos fertőzés szakaszában vagyunk és gyorsan közeledünk a tömeges fertőzésekhez.

167 azonosított fertőzött van Magyarországon. Mint mondta, a tényleges fertőzések száma sokkal magasabb lehet. 108 hordozó nem mutat tüneteket, nem betegek és remélhetőleg a legtöbbjük nem lesz az. 27 fertőzött tüneteket is mutat,

9 ember intenzív ellátásra szorul, komoly veszélyben van.

Magyarországon eddig 7 ember halt meg a járványban, közülük öten szív- és érrendszeri betegségben, illetve cukorbetegségben szenvedett, az elhunytak átlagéletkora 69 év volt.

Orvosi maszkból több mint egymillió áll rendelkezésre, a héten naponta már 80 ezer készül majd MAgyarországon. 20 millió pár gumikesztyű és elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Kereskedők és diplomaták is dolgoznak azon, hogy keletről új eszközök érkezzenek, miután nyugaton jelenleg mindenből hiány van. Több mint tíz repülőgépszállítmányt vár a kormány.

Elegendő kórházi kapacitással rendelkezünk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

24 643 orvosi szolgálatra bevethető ember van Magyarországon – tette hozzá. 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó tud még részt venni a harcban. 

Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többiek sebészi maszkot kapnak. Akik vírusgyanúval érkeznek kórházba, azonnal sebészi maszkot kapnak. 

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Mint emlékeztetett: a rendőrség lezárta a határokat, csak magyarok léphetnek be az országba. Az áthaladók meghatározott időszakban és korridoron keresztül mehetnek át az országon Románia felé. A “zsilipelés” egyelőre sikeresen működik – tette hozzá.

A rendőrök feladata napról-napra több lesz. 70 275 bevethető 65 év alatti egyenruhás van az országban, akiket további 46 573 önkéntes tud segíteni szükség esetén (például polgárőrök). 

A katonai védekezéssel kapcsolatosan kifejtette: felkészültek az utcai járőrözésre és a létfontosságú vállalatok megsegítésére. 23 950 hivatásos katona szolgál Magyarországon, akiket tartalékosok és az öt éven belül leszerelt korábbi honvédek segíthetnek. Közel 150 ezer ember vethető be a közrendvédelem terén összesen.

A gazdaságvédelemről Orbán Viktor elmondta: a taxisok után további több mint 80 ezer kisvállalkozó kap adómentességet a KATA átalányadó fizetésének kötelezettsége alól. A részletekről és a pontos felsorolásról egy esti rendelet határoz.

A turizmus és vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a hazai médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek után. A kilakoltatásokat és lefoglalásokat, adóvégrehajtásokat felfüggeszti az állam.

A veszélyhelyzet alatt lejárós gyes- gyed-, gyet is meghosszabbodik a veszélyhelyzet lejártáig az édesanyák számára.

Az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván majd. Ezeket vállalnunk kell, mert életeket menthetünk meg. Minél többet vállalunk, annál több életet menthetünk meg – mondta Orbán Viktor. 

A viták helyett az összefogás ideje érkezett el – tette hozzá. Végezetül azt kérte, vigyázzunk egymásra.

 

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő magyar rendőrség ünnepi állománygyűlésén az Országházban 2020. március 6-án. MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre