Nyugati fénnyel gyógyító független-objektív megváltóink

„Szájmaszkért és kesztyűért esedeznek a gyógyszertárak”, „Senki sem segít a koronavírus miatt kétségbeesett szülőknek egy érintett budapesti gimnáziumban”, „Gulyás Gergely szerint a 65 éven aluliak nyugodtan megfertőzhetik egymást. Ne hallgassanak rá!”, „Ezek az emberek Magyarországon élnek, itt fizetnek adót, most 60-an összezárva alhatnak a földön a reptéren” – csak egy kis ízelítő a független-objektív ellenzéki média utóbbi időben olvasható írásainak címeiből.

Hiába az Operatív Törzstől és a kormánytól, sőt a média számos képviselőjétől érkező kritikák, az Index, a 444 és a többi ballib oldal szemmel láthatóan eltökélte, hogy még a saját olvasótáborukból érkező negatív visszajelzések ellenére is mindent megtesz országunk és a koronavírussal kapcsolatos hivatalos intézkedéseink lejáratása érdekében. Ha rajtuk múlna, már az egész ország tele lenne ordítozva-pánikolva fel-alá rohangáló, agresszív, egymással acsarkodó emberekkel, a boltok teljesen kifosztva állnának, s az ember bárkivel összeverekedne, hogy egy kis kézfertőtlenítőhöz vagy C-vitaminhoz jusson.

Elképzelem, ahogy a szerkesztőségekben arra licitálnak, vajon ki tud megrendítőbb-teátrálisabb címet kreálni adott anyaghoz – aki a leghajmeresztőbb ötlettel áll elő, annak egy napra odaadják az arany O1G-szobrot, hogy aztán megindultságtól kigördülő könnyeiket törölgetve közösen rányomjanak a beteljesülést ígérő közzététel gombra.

Manipuláció, pánikkeltés, megtévesztés – sokkal aljasabb dolgok ezek, mint amikkel a jobboldali médiát vádolni szokás.

Olyan szívesen leülnék beszélgetni ezekkel a magukat független és objektív újságírónak nevező, olvasói adományokból élő egyedekkel (oké, nem tetézem, ez már így is éppen elég nevetséges) – és megkérdezném tőlük, pontosan milyen az a kormány meg az a politikai berendezkedés, amelyről kegyelmi ajándék gyanánt hajlandóak lennének nem csak ízléstelen ferdítések használatával írni.

Még elkeserítőbb és szégyenteljesebb, ami az Operatív Törzs tájékoztatóin zajlott: irreleváns, nonszensz, vagy épp már megválaszolt kérdések nyökögve, makogva történő feltétele, csakazértis, nehogymárne, hamárittülök, mirőlfröcsögökmajdhanemérthetekfélresemmit – hiába röhögött rajtuk a fél ország.

Eszükbe se jut, hogy az a néhány tucat újságíró, aki azon fáradozik, hogy a szakma még megmaradt tekintélyét és nívóját megmentse, akcióik és írásaik láttán legszívesebben rituális öngyilkosságot követne el Ady Endre portréja előtt.

Az objektív, elfogulatlan újságírás, a történések tökéletes visszaadása csupán illúzió, s a 21. században magát tünteti fel bolondként (vagy inkább szélhámosként), aki erre a „nemes” célra hivatkozva kunyerál pénzt vagy kelt gyűlöletet írásaival. Bármit is mondjon a kormány vagy a hozzá köthető intézmények és szereplők, azt csakis pejoratívan hajlandók tálalni, míg az ellenzéki pártok, balliberális szakértők és nemzetközi szervezetek véleményét bírálatok nélkül, az általuk preferált megszólalók „bölcs” gondolatait pedig áhítatos felvezetőkkel posztolják. 

Az Index, a 444, a HVG, a 24.hu és a többi a jelen helyzetben tulajdonképpen egyedül azt bizonyítja, hogy még egy egész nemzetet, sőt a teljes világot megpróbáló és húsba vágó változtatásokra késztető világjárvány idején se képes összetartást, pozitivitást, de ami a legfontosabb: igaz szavakat közvetíteni. Ennél ugyanis sokkal fontosabb nekik, hogy vesszen a zorbán meg a mocskos „kompániája”, akik persze totálisan együgyűnek nézik a népet.

Éppen ezért nem tesznek mást, mint önjelölt megváltókként mutatják nekünk a helyes utat – infúzión kapjuk a „nyugati fényt”.

Szégyenkezek és értetlenül állok a tény előtt, hogy az említett oldalak Magyarország vezető hírportáljai. Azért reménykedjünk benne, hogy nincs még minden veszve, és egyszer visszatalálunk majd az írás és tájékoztatás magasabb szintű formáihoz – ehhez azonban a társadalom magasabb szintű igényeire is szükség lesz.

Kincses Krisztina

Iratkozzon fel hírlevelünkre