A Vatikán elhalasztja a kínai bíboros boldoggáavatását

Diplomáciai és praktikus szempontok is szerepet játszanak a döntésben.

A 99 évig élt Ignatius Kung Pin-Mei páratlan életutat hagyott maga mögött. 1950-től Shanghai bíborosa volt egészen 2000-ben bekövetkezett haláláig. Életében összesen 30 évet töltött börtönben, amiért nem hajolt meg a kommunista párt célkitűzései előtt, amellyel teljes befolyást kívánt szerezni országszerte a katolikusok fölött a Kínai Patrióta Katolikus Társaság által.

Kína ’51-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikánnal, a bíborost négy évvel később vetették börtönbe, ahonnan aztán csak ’86-ban engedték szabadon. A neve, több évtizedes törhetetlen tanúságtételének köszönhetően, fogalommá vált, a pápai hűség ikonjává. Halálának 20. évfordulójára emlékeztek március 12-én.

A Vatikán az érzékeny diplomáciai kötelékekre hivatkozva halasztotta el boldoggáavatást. Joseph Zen Hong Kong-i bíboros szerint „Kung bíboros atya boldoggáavatásának erőltetése puszta időpazarlás, a Vatikán nem fogja elfogadni” – közölte az ICC

Zen bíboros azt állítja, a Vatikán, mint egy kivételes esetet ugyan elindíthatná az eljárást, azonban pont azért halasztanak, hogy őrizzék az érzékeny szálakat, ne sértsék meg Kínát. A Vatikán-Sino egyezmény értelmében a Szentszéken pillanatnyilag inkább a püspökök kinevezése, semmint a boldoggá avatási eljárások levezénylése miatt van nyomás.

 

Kiemelt képünk forrása az Asia News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre