Mihalec Gábor: „A koronavírus a házasságokat is veszélyezteti!”

Megdöbbentően hangzik, de a koronavírus nem csupán az életünket veszélyezteti. Mihalec Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában már látszódik a hosszú összezártság eredménye: amint enyhítettek az eddigi szigorú karanténszabályokon, az emberek tömegesen elkezdték benyújtani a válási keresetet. Sajnos a bezártság alatt az átlagosnál jóval magasabb volt a családon belüli bántalmazás aránya is a párterapeuta szerint, aki ezért úgy döntött: online házasságvédő kurzust indít az interneten.

Sajnos a címben szereplő probléma valós, nem figyelemfelkeltő marketingfogásról van szó. Mihalec Gábor párterapeuta szerint a kapcsolatokra nagyon is hat mindaz, ami ma az emberiséggel történik. A kérdés, hogyan és mit lehet tenni, hogy ne negatív legyen az irány? A szakértő ezért döntött úgy, hogy ezentúl minden este (amikor a gyerekek már ágyban vannak és a szülők egymásra tudnak figyelni) bejelentkezik egy rövid élő Facebook-eseménnyel, amely segítségül szolgál azoknak a pároknak, akik sok időt töltenek együtt, és szükségük van arra, hogy a gondolataik a megfelelő irányba hangolódjanak.

S hogy miért szükséges mindez? Mihalec Gábor indoklásában azt írja, az év során két nagy csúcspont van, amikor a szokásosnál sokkal többen jelentkeznek párterápiára: a karácsony és a nyaralás. Ilyenkor ugyanis a párok az átlagosnál több időt töltenek egymással, és mindazok a feszültségek, amelyeket év közben a szőnyeg alá söpörnek, felszínre törnek, közéjük állnak, és elkezdik szétfeszíteni a kapcsolatot. Jelen helyzetben a koronavírus-járvány miatt is összezártságban kell majd élnünk, ami hasonlóan kiélezett helyzeteket teremthet.

„Kínában az elmúlt napokban enyhítettek az eddigi szigorú karanténszabályokon, és ennek eredményeként az emberek tömegesen kezdik benyújtani a válási keresetet. Az is kiderült, hogy a bezártság alatt az átlagosnál jóval magasabb volt a családon belüli bántalmazás aránya. (…) Sok helyen már maximálták a napi kérelmek számát, mert a hivatalok nem győzik feldolgozni a válási kereseteket.”

A párterapeuta úgy látja, a következő napokban, hetekben – vagy talán hónapokban – valószínűleg itthon is sokan össze lesznek zárva egymással. „A gyerekek nem mennek iskolába, sok munkahely lehetővé teszi a home office-ban való munkavégzést, így könnyen kialakulhat ugyanaz a helyzet, mint nyaraláskor vagy a családi karácsony során. Mivel alapból van egy negatív alaphangulat a levegőben a fertőzésveszély miatt, sokan könnyen kihegyeződnek a negatívumokra, a hibákra, a zavaró tulajdonságokra, a feszültség pedig csak nő és nő…”

Éppen ezért Mihalec Gábor fontosnak tartja, hogy kapcsolatainkon is dolgozzunk, ne csak az egészségünk védelmén. Ehhez szeretne most segítséget nyújtani azoknak, akik a következő hetekben össze lesznek zárva a családjukkal.

Az első élő bejelentkezést hétfőn este 21:00-kor láthattuk, de visszamenőleg is megnézhetjük a tartalmakat, és akár már ma este csatlakozhatunk a kezdeményezéshez a https://www.facebook.com/mihalecgabor/ oldalon! Nem csupán statikus előadásokra számíthatunk, lesz esti mese felnőtteknek, és lehetőség van kérdések felvetésére is, amikre a szakértő élőben válaszol majd! A soron következő téma: Térkép a párom szívéhez.

„Vigyázzunk egymásra ebben a nehéz időben! Fókuszáljunk tudatosan arra, ami összeköt bennünket, és ne arra, ami elválaszt! Tartogassuk a legszebb szavainkat egymás számára!” – üzeni Mihalec Gábor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre