Hagyma, pálinka helyett gyakori és alapos kézmosás!

Mi, magyarok jellemzően hiszünk a házi pálinka vagy éppen a nagymama mézes-vöröshagymás gyógyfőzetének erejében. Hagyományos megfázásnál akár megfelelőek is lehetnek ezek a népi praktikák, de az új koronavírus terjedésének megelőzésében és legyőzésében biztos, hogy nincsenek a segítségünkre. A WHO a napokban cáfolta azokat a téves elképzeléseket és „mítoszokat”, melyek a koronavírus megelőzéséről számoltak be.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a napokban összegyűjtötte az új koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. A COVID-19 nevű vírus megelőzésére és kezelésére jelenleg nincsen gyógymód, az egyedüli prevenció a gyakori és alapos kézmosás, a kézfejezek szárazra törölése, valamint, ha lehetőség szerint otthon maradunk, és kerüljük a társas érintkezést embertársainkkal, kiváltképpen azokkal, akik betegek vagy betegek lehetnek.

Az új koronavírus minden életkorban lévő embert megfertőzhet, de veszélyt leginkább az idősekre és az amúgy is egészségügyi problémákkal rendelkezőkre (szívbetegek, cukorbetegek, asztmás stb.)  jelenthet.

Hetekkel ezelőtt mind a különböző országok politikusai, mind pedig lakosai bizakodók voltak a tekintetben, hogy a közelgő tavasz és a velejáró hőmérséklet-emelkedés véget vethet a koronavírus-járványnak. Sajnálatos módon azóta kiderült, hogy meleg, párás környezetben is képes a vírus a túlélésre. Ezt bizonyítja, hogy a Föld déli – jelenleg melegebb féltekén – ugyancsak történnek megbetegedések. A meleg időjárás ugyanakkor, ha el nem is pusztítja, de lassíthatja a fertőzés gyorsaságát.

Egyesek téves elképzelések szerint a forró fürdő segít elpusztítani a COVID 19-et. A WHO figyelmeztet, hogy ez nincs így, sőt kifejezetten káros is lehet, hiszen égési sérülések is keletkezhetnek egy-egy forró fürdő, zuhanyzás alkalmával. Egy másik, ugyancsak téves elképzelés alapján az egész testet érő alkohol vagy klórpermet hatékony lehet a védekezésben. Ez módszer ugyancsak nem pusztítja el a testbe jutott vírust, így nem jelent megfelelő védekezést, ugyanakkor bőrirritációt okozhat, és káros lehet a nyálkahártyára is.

Nem igaz az az elképzelés sem, hogy az elektromos kézszárító hője elpusztítja a koronavírust. Csak alapos szappanos kézmosással vagy alkoholos fertőtlenítővel lehet megsemmisíteni. Kézmosás után pedig a kezet meg kell szárítani, ez történhet kézszárítóval vagy papírtörlőkendővel egyaránt. A száraz kézfelület segíthet megakadályozni a kórokozók terjedését.

Jó tudni azt is, hogy a koronavírus elleni harcban nincs segítségre a sóoldatos öblítés, orrcseppezés sem.

Egy másik népszerű elképzelés szerint a fertőzés kialakulásának az esélyét csökkenti a fokhagyma. Habár a fokhagyma egészséges, és számos pozitív élettani hatása van, de az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy valóban segítheti a fertőzés elkerülését.

A fokhagyma egészséges, de nem elég a koronavírus ellen. (Fotó: Pixabay.com)

Antibiotikumok nem hatékonyak a COVID-19 által okozott megbetegedésre, mert azok csak a baktériumok és nem vírusok ellen megfelelőek. Ebből kifolyólag az antibiotikumokat nem lehet sem a megelőzésére, sem pedig a betegség orvoslása során felhasználni. Amit ma tehetünk, az a gyakori és alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés. És ezt nem csak tudni kell, hanem naponta, gyakran kell ismételni. Jelenleg csak a higiéniai előírások betartásával segíthetünk megóvni magunk és szeretteink egészségét!

Tóth Gábor

Miért sok az álhír a koronavírus körül?

Iratkozzon fel hírlevelünkre