Koronavírus: 30 fertőzött, 550 ember házi karanténban – A nap hírei egy helyen!

Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta, közben szombat reggelre huszonötre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon. Szombati hírcsokrunk a koronavírus-helyzetről.

Cikkünk folyamatosan frissül!

19:59: 30-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A reggeli adatok óta Magyarországon újabb 5 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 30-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. 

Az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak, van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatás során már korábban azonosítottak.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Hazánkban eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár.

18:40: Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az  óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – a bölcsődei és az  óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d’Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.

17:00: Karácsony: hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden kerületben biztosítanak ügyeleti rendszert, ennek megszervezését a kerületek végzik – tette hozzá.

A tömegközlekedésben is lesznek további intézkedések: hétfőtől nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre. Egyelőre fenntartják a járatsűrűséget, de a nevelési intézmények bezárása nyomán a következő napokban mérlegelik az esetleges járatritkítást.

Közölte, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is.

A fővárosi operatív törzset Tüttő Kata vezetésével továbbra is fenntartják.

16:45: Emmi: több ezer doboz maszkot kaptak háziorvosok

Az elmúlt hetekben mintegy négyezer doboz maszkot vehettek át a háziorvosok a mentőállomásokon a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány ingyenesen juttat maszkokat az állami készletekből azoknak a háziorvosoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő szájmaszkkal. A maszkokat a megyei központi mentőállomásokon vehetik át személyesen, vagy egy kolléga több háziorvosnak egyszerre, meghatalmazással.

A mentőállomásokon további 1700 doboz maszk áll rendelkezésre, a legtöbb Budapesten. Hétfőtől pedig az eddigieken felül, további három speciális maszkot vehetnek át a háziorvosok – írták.

Hozzátették: már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire.

Mivel a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd szükség esetén az erre rendszeresített vonalon hívja a mentőket, a háziorvosok és az ügyeletes orvosok koronavírus gyanús betegekkel történő találkozása minimális. Ennek ellenére kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkkal óvják magukat a fertőzéstől, és ezáltal zavartalanul folytathassák a gyógyítást – olvasható a közleményben.

10:23: Már 25 fertőzött van Magyarországon

Újabb hat embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel huszonötre nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szombaton feltett közleményben.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Magyarországon így jelenleg nyilvántartott 25 új koronavírus-fertőzött közül kilenc iráni, egy brit, 15 magyar állampolgár.

A kormányzati honlap szerint eddig egy beteg gyógyult meg, 79-en vannak karanténban, 858 mintát vizsgáltak meg.

 

9:40: Csaknem 500 házi karantént rendeltek el

Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton az M1 aktuális csatornán. Gál Kristóf elmondta:

32 681 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 427 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést.

A rendőrök a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtök óta ellenőrzik az osztrák és szlovén határon át érkezőket. A belépni kívánókat kikérdezik, a fertőzött területről érkező külföldieket nem engedik be Magyarországra, a fertőzött területről érkező magyarokat pedig egészségügyi vizsgálat után, az eredménytől függően kórházba viszik vagy hatósági házi karanténba rendelik – idézte fel.

A szóvivő ismertette, hogy a házi karanténban lévők nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, táblát kell kirakniuk az ajtóra, senkivel sem érintkezhetnek, ellátásukat pedig – ha nincs családi, baráti segítség – az önkormányzatnak kell megoldania.

 

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre