Felhívás segítségnyújtásra! Legyünk összetartó nemzet!

Egy nemzet nagysága a válság idején mutatkozik meg leginkább: mennyire együttműködő, segítőkész, odaforduló, önfeláldozó.

Értem én, hogy minden helyzetből politikai előnyt szeretnénk kovácsolni magunknak, és minden katasztrófáért lehet a kormányt okolni. De mi lenne, ha az egymásra mutogatás helyett a problémára koncentrálnánk, ami most már világméretű?!

A kormány nem csak a járványtól igyekszik megvédeni a magyar embereket, hanem a kialakuló gazdasági válságtól is. Ha együttműködünk, ne adj’ Isten proaktívan cselekszünk – mindenki a saját lehetőségeihez mérten -, hogy elhárítsuk a veszélyt, azzal nem Orbán Viktornak teszünk jót, hanem saját magunknak, a családunknak, nemzetünknek.

Orvosként felháborítónak tartom az orvosi kamara viselkedését ebben a helyzetben.

Ilyen szintű járvány esetén arra szólítani fel a dolgozókat, hogy mondják föl az önként vállalt túlórákat, dolgozzanak kevesebbet, így érni el a kívánt béremeléseket a zsarolási potenciállal való aljas visszaélés és felelőtlenség! A Semmelweis Egyetem orvosi esküjében elhangzik, hogy

„A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok”.

Ha az állam – ahol születtem, és amely a taníttatásomat is fizette – a segítségemet kéri egy válsághelyzetben, kötelességemnek érzem, hogy eleget tegyek a kérésének.

Mi lenne, ha nem akarnánk hasznot húzni más emberek szükségéből? Ha egy gyógyszertár egy ilyen esetben nem tenné rá még a saját hasznát az egyébként is egyre dráguló arcmaszkokra?

Mi lenne, ha nem váltanánk vissza a már megvett színházjegyünket – ezzel is rontva a gazdasági esélyeket – hanem nagylelkűen elengednénk?!

Mi lenne, ha nem lopnánk a kézfertőtlenítőt a rendelőkből? Az alkoholos kézfertőtlenítés amúgy sem  helyettesíti a szappanos kéz- és arcmosást!

Ha minden magyar ember egy kis plusz lemondást vállalna be, amit a köz javára fordít, valószínűleg sokkal hamarabb vége lenne ennek a kétségbeejtő helyzetnek, és minimalizálni tudnánk a kialakulóban lévő gazdasági válságot.

Ezzel továbbra sem a kormánynak tennénk jót, hanem a saját családjainknak.

 

Egy magyar orvos

 

Kövesse a Vasárnapot a közösségi médiában! Facebook, Instagram, Twitter; mindenhol ott vagyunk!

 

Kiemelt képünk illusztráció. A felvételen védőfelszerelést ölt magára egy kórházi orvos a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. Fotó: MTI/AP/Chinatopix.

Iratkozzon fel hírlevelünkre