Magyarország és Észtország közösen fogja támogatni a közel-keleti keresztényeket

Magyarország és Észtország együttműködési megállapodást kötött a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésére. Ennek keretében a terror és a háború sújtotta Szíriából az első biztonságos országba, Jordániába menekülni kényszerült keresztény közösségeknek nyújtunk közösen segítséget.

Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját, a két ország kormánya ugyanúgy gondolkodik az Európa és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról – jelentette ki Szijjártó Péter  kedden Tallinnban, ahol észt kollégájával, Urmas Reinsaluval  egyeztetett.

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a két ország elutasítja az illegális bevándorlást, illetve azon terveket, amelyek az európai népesség átalakítására vonatkoznak.

Szijjártó elmondta, hogy azonos állásponton voltak az észt külügyminiszterrel azt illetően is, hogy a török-görög határon kialakult helyzet súlyos biztonsági kihívást jelent, Athénnak pedig teljesítenie kell a kötelezettségeit, és meg kell védenie az Európai Unió külső határait, ahogyan Magyarország is tette 2015-ben.

Bejelentette, hogy a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek keretében

Magyarország és Észtország közösen fogja támogatni az üldözött keresztény közösségeket a Közel-Keleten, elsőként Jordániában.

Jordánia a Közel-Kelet egyik legbékésebb és legbefogadóbb országa. A szíriai háború kitörése után is több százezer szíriai köztük sok keresztény is Jordániába menekült. A menekültügyi rendszert pedig főleg külföldi támogatásokból finanszírozták. A csökkenő támogatások viszont felrobbanthatják az ország békéjét.

A Hungary Helps Program alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

Ennek az elvnek a mentén Magyarország több projektet is megvalósított Jordániában, amivel a helyi illetve a Szíriából és Irakból elmenekült keresztényeken segített.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára tavaly ősszel Jordániába látogatott, hogy átadja a magyar támogatással megvalósuló helyi humanitárius projekteket.

A jordániai „Irgalmasság kertje” képzési központ a magyar támogatásnak köszönhetően több tucat, a hazájukban tapasztalható erőszak elől menekülő iraki üldözött keresztény család számára teszi lehetővé, hogy a keresőkorú családtagok új szaktudást sajátítsanak el. Azbej Tristan a látogatása kapcsán emlékeztetett: a képzésen résztvevők helyi munkaerőpiacba történő integrációja elősegíti a szülőföldjük térségében való megmaradásukat.

A Hungary Helps Program az üldöztetésnek kitett fiatalok oktatására is nagy hangsúlyt fektet. Az államtitkár részt vett  jordániai Al-Huszn település magyar hozzájárulásból megújuló iskolájának avatóünnepségén. Az oktatási intézmény, melyben mintegy félezer diák tanul, öt természet-tudományos laboratóriummal bővült, és az általános infrastruktúrát is fejlesztették.

Azbej Tristan szerepet vállalt a jordániai főváros, Ammán Tabarbúr negyedében található, a szintén a Hungary Helps Program által támogatott „Örökkévalóság” templom alapkőletételén is. A városrészben több ezer, a szomszédos országok konfliktusai elől menekülő keresztény talált új otthonra, ám ezidáig egyetlen templom sem épült számukra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre