Szudán beírhatja a naptárába a keresztény ünnepeket – és a vasárnapot is

Az új oktatásügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a kormány mostantól figyelembe veszi a keresztény ünnepeket, vasárnapokat, hogy a diákoknak kisebb eséllyel kelljen ezeken a napokon vizsgázniuk. Ha valóban megteszik ezt, az példátlan lépés lenne egy 97%-ban iszlám ország részéről a vallásközi feszültségek feloldásának irányába.

Mohamed al-Amin al-Toam, Szudán új oktatásért felelős minisztere közölte az egyházi elöljárókkal, hogy a kormány számára a keresztény ünnepek és a vasárnapok is szempont lehet, amikor a tanulók vizsgarendjét alakítják ki központilag – jelentette a Sudan News hírei alapján a persecution.org.

Ez egy elég erőteljes szemléletváltás, nagy gesztus a keresztények felé, mivel az iszlám számára a hét ünnepnapjai, szabadnapjai a péntek és a szombat, így az iszlám országban vasárnaptól csütörtökig járnak iskolába a tanulók.

A keresztények számára az Úr napjának megszentelése így állandó nehézségekbe ütközött, amikor a vasárnap ugyanolyan szürke hétközepi munkanapnak minősült, mint a többi. A kereszténységet mint vallást egyébként már 30 éve száműzték a közoktatásból.

Al-Toam egyébként nem csak az ünnepnapok figyelembevételét jelentette be a keresztények számára, de a kopt elöljárókkal azt is közölte, hogy a kormány fontolóra veszi a keresztény tanárok, a keresztény hittan visszaengedését az iskolákba.

A bejelentések egyelőre ígéretek. Két hónapja sincs, hogy a karácsonykor felgyújtott három templomot másodszor is felégették. Szudánnak elég mélyről kell felkapaszkodnia a vallásszabadság és kiegyensúlyozott társadalom területén, mindenesetre még ígéretből sem hangzott el a témában ilyen radikális kijelentés. Reméljük a legjobbakat!

Kiemelt képünk forrása a Ngokland.

Iratkozzon fel hírlevelünkre