Családi titkok és megoldások a múltból

A családfa elkészítésével megismerhetővé válnak az eddig fel nem fedezett családi mintáink, amelyek hatással vannak jelen életünkre. Befolyásolnak még akkor is, ha teljesen máshogy akarom csinálni, mint az elődeim tették, mert ehhez képest akarom másképp, ez a viszonyítási alap. A családfa megalkotásával közelebb kerülhetünk saját magunk megismeréséhez, megismerhetjük mindazt, ami a jelenünk legmélyén van.

Képzeljünk el egy olyan különleges „képet”, amely a felmenőink három-négy generációját ábrázolja úgy, hogy  megismerhetővé válnak a családi erőforrások, kapcsolatok, struktúrák. Célja a családi minták hagyományozódásának ábrázolása, tulajdonképpen egy családi anamnézis, ami elsősorban az ismétlődések és megküzdési stratégiák feltérképezésére helyezi a hangsúlyt.

Mit tanulhatunk az előző nemzedékektől?

Ez a családterápiás eszköz eltér a hagyományos családfákról alkotott képünktől. Segít tanulni az előző generációk pozitívumaiból és hibáiból. Abban is segíthet minket, ha sokat veszekszünk, meg tudjuk vizsgálni a családfában, hogy kik azok, akik sokat veszekedtek és kik keveset. Hogyan alakult ez így náluk és nálunk? Mit tanulhatunk az előző nemzedékektől?

Ha felmerül a válás, akkor meg lehet vizsgálni, hogy milyen válások voltak a családban, milyen út vezetett odáig, vagy éppen a válás elkerüléséhez? Jobban megérthetem a saját gondolkodásomat, reakcióimat. Amikor a nehéz kamasz gyerek okoz „problémákat”, akkor átgondolandó a családfa mentén,  hogy milyen kamaszok voltak a családjainkban, és milyen volt a mi kamaszkorunk. Mit tanulhatunk ezekből a mostani helyzetünkben? Ezt a családfát időről-időre elő lehet venni, ha valamire kíváncsiak vagyunk a működésünkből, vagy egy-egy helyzetben elakadunk, és erőt szeretnénk meríteni.

Papír, ceruza és kérdezősködés

Amire szükségünk van, az egy nagy méretű papírlap, színes ceruza, bátorság és beszélgetések a hozzátartozóinkkal. Bátorság kell hozzá, mert lehet, hogy olyan eseménnyel, ismerettel találkozunk, amit nem szívesen látunk vagy olyan működéseinket ismerjük fel, amivel nem szívesen élünk együtt.

Speciális szimbólumokat, jelöléseket használunk az elkészítésénél, így ez az ábra a családi kapcsolatrendszer térképeként tanulmányozható. Nagy mennyiségű szóbeli adatot és viselkedési mintát tesz láthatóvá képszerű formában. Ezzel a képpel megismerhetővé válik helyünk és szerepünk a családban, egymás közti viszonyaink, s hogy a jelen családi kapcsolataink hogy illeszkednek egy nagyobb, hosszabb távú rendszerbe. Felfedezhetjük, hogy a mostani nehézségeink milyen módon fejezik ki az egész család jellegzetességeit, vagy hogy a konfliktusok, tünetek megjelenésének időpontja hogyan függ össze a család életével. Köthetők-e mostani nehézségeink valamilyen kiváltó eseményhez, amire eddig nem is gondoltunk?

A nevünktől a születésig

Feltüntetjük a családtagok neve, kora, halála mellett a házasságok, válások és egyéb meghatározó események időpontjait, a családi kapcsolatok minőségét, az érzelmi elszakadásokat, a veszteségeket és betegségeket. A születések körülményeit. A soha nem látott, de sokat emlegetett rokont. Így feltárul a család története: a férj és a feleség családjának struktúrája, érzelmi és fizikai határai, a kulturális, etnikai, vallási hovatartozás, a gazdasági-társadalmi jellegzetességek és a társadalmi kapcsolatrendszer is.

fotó: flickr

A kirajzolt kép a család történetének felidézésével párhuzamosan annak megismerésére is alkalmas, hogy különböző megterhelő időszakokkal, veszteségekkel kapcsolatos életfeladatokat hogyan oldottak meg a különböző generációk. A családfa tanulmányozása kapcsán olykor családi titkok, megdöbbentő és szégyenletes dolgok kerülhetnek felszínre, és ezek átdolgozása igazi lehetőséget ad a kísérő érzelmek megjelenítésére. Feltárásuk az egész család számára felszabadítóan és gyógyítóan hathat.

Amikor a családfát vizsgáljuk, megismerhetjük a családi szabályokat, értékeket, férfiakra és nőkre vonatkozó szerepelvárásokat és családi történeteket. A család múltjába vezető utazás, a történetek és magyarázatok utáni kutatás lehetőséget ad, hogy a megszakadt családi kapcsolatok szálait újrakössék, csökkenjen a szorongás, és a család szerkezeti mintáiban változás jöhessen létre. Ez a közös munka az igazi változás eszközévé válhat, és lehetővé teszi az újrakapcsolódást a családhoz.

Dobrai Zoltán

lelkigondozó, mediátor

családterapeuta-jelölt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre